Hyundai je predstavio novi koncept povezivanja pametnih telefona sa automobilom koji će početi da se primenjuje 2015. godine. Vlasnici Hyundai automobila moći će uz pomoć ove tehnologije da otključavaju svoje vozilo mobilnim telefonom.

Pametni telefoni umesto ključeva

Hyundai je prilagodio NFC (Near Field Technology) bežičnu tehnologiju pomoću koje će vlasnici automobila moći da otključavaju svoje vozilo mobilnim telefonom. Tehnologija funkcioniše slično kao beskontaktni sistem otključavanja vozila, samo što se u ovom slučaju umesto specijalnog ključa koristi pametni telefon.

Dovoljno je da vozač priđe automobilu i primakne svoj telefon specijalnoj nalepnici koja se nalazi na prozoru vozila i vrata će se otključati. Hyundai, koji je ovaj sistem predstavio javnosti u svojoj evropskoj bazi u Nemačkoj, saopštio je da će se nova tehnologija naći u njihovim serijskim modelima 2015. godine.

Nova bežična tehnologija takođe će omogućiti vozaču da poveže svoj pametni telefon sa multimedijalnim sistemom automobila i sinhronizuje podatke sa telefona, koji će se očitavati na sedmoinčnom centralno postavljenom ekranu osetljivom na dodir.

Vozač će pomoću ovog koncepta povezivanja mobilnog telefona i automobila moći da sačuva određana podešavanja na vozilu, koja će kasnije aktivirati preko telefona, kao što su položaj sedišta, podešenost retrovizora i radio stanica na audio uređaju i slično. Osim toga, Hyundai će omogućiti i bežično punjenje baterije mobilnog telefona u vozilu.

Ako se pitate šta će se desiti ako se eventualno isprazni baterija na mobilnom telefonu kada treba otključati automobil, odgovor je jednostavan - koristiće se klasični ključ koji će i dalje biti u upotrebi.

Inače, jedna od prednosti ovog sistema je i to što će automobil moći da "prepozna" ko ga vozi i da automatski aktivira njegov profil i podešavanja.

Sistem je razvijen u saradnji sa proizvođačem elektronskih komponenti, korporacijom Broadcom, a saradnja će se nastaviti i na tehnologiji za upozorenje o napuštanju trake kojom se vozilo kreće i kamerama za pomoć u vožnji unazad.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.