Veloster Turbo trijumfovao u iscrpljujućoj 24-časovnoj trci u Nirnbergu

Veloster Turbo pobedio na Nirburgringu

Hyundai Motor trijumfovao sa modelom Veloster Turbo na 24-časovnoj trci u Nirnbergu

Hyundai Motor ostvario je dominantnu pobedu u klasi u ovogodišnjoj 24–časovnoj trci u Nirnbergu, u Nemačkoj. U konkurenciji u klasi SP2T, Veloster Turbo uspešno je završio 128 krugova, svaki od 20,8 km, tokom “Ajfelovog kola”. Automobil sa rednim brojem 131, zavšio je kolo sa impresivnih šest krugova prednosti ispred svog najbližeg rivala, što ukazuje na odlične performanse kao i na izdržljivost Veloster Turbo modela.

U konkurenciji je bilo 168 automobila. Markus Schrick, generalni direktor Hyundai Motor Deutschland, udružio je snage sa Majklom Bohrerom, Guido Naumanom i Rori Penttinenom. Tim je uspeo da se kvalifikuje sa Velosterom na 123. poziciju, uspevši da prestigne 52 automobila pre nego što je u nedelju popodne pala startna zastavica. Schrick, koji je imao svoj takmičarski debi u takmičenju na istom događaju u 2013. godini, tokom ovogodišnje trke za volanom Velostera ostvario je zavidne rezultate.

Klasu SP2T čine automobile sličnih karakteristika, iz skoro svih konkurentskih kompanija, jačine motora ne veće od 1,6-litara. Veloster Turbo koji je rangiran na 71. mestu u ukupnom plasmanu trke, proizveden je kao verzija popularnih sportskih kupea sa posebno podešenim prednjim i zadnjim vešanjem, kao i sa poboljšanim karakteristikama pogonskog agregata.

Veloster Turbo testiran je uz nekoliko modela konkurentskih brendova, na legendarnoj Nirnberg stazi, gde Hyundai Motor vrši sva svoja testiranja evropskih modela. Ova testiranja se namenski sprovode, kako bi razvojni centar kompanije Hyundai Motor mogao efikasno da proceni i dalje po potrebi radi na razvijanju dodatne izdržljivosti i dinamike vožnje svojih vozila. Svaki automobil mora biti vožen 480 krugova na test stazi u Nirnbergu u suvim i vlažnim uslovima, simulirajući do 180.000 km svih vremenskih uslova vožnje, za manje od šest nedelja.

Markus Schrick, je prokomentarisao: ,,Bilo je to teška borba koja se odigravala u ovih 24 sata, ali prolazak kroz cilj je bio veliki trenutak ispunjen neverovatnim emocijama za sve u kompaniji Hyundai Motor. Postavili smo sebi ambiciozan cilj i ostvarili ga. Automobil se pokazao besprekorno i svi koji su bili uključeni u ovaj projekat obavili su svoj posao fantastično dobro."

Vođa tima, Piter Schuhmann, prokomentarisao je: ,,Hyundai Veloster Turbo je vrlo sličan modelu serijske proizvodnje, upravljivost i brzina automobila su jednostavno neverovatne. Sva četvorica vozača su obavila svoj posao perfektno.”

Sada već 42. godinu za redom, takmičari iz celog sveta učestvovali su u 24–časovnoj trci izdržljivosti u Nirnbergu. Nirnbergr predstavlja jedan od najpoznatijih svetskih kola, takođe poznatog i kao takozvani ,,Zeleni pakao", koji uključuje i čuveni ,,Ajfelov krug”, koji se sastoji od 20,8 km. Etapa je objedinila Grand Prix i Nordschleife krugove, ima 73 krivine, od kojih 33 levih i 40 desnih krivina.

Nemačka nije samo mesto održavanja godišnje trke izdržljivosti, već je takođe i dom svih sportskih aktivnosti Hyundai Motor-a, koje obuhvataju i Svetski reli šampionat (WRC) tim, sa sedištem u obližnjem Alzenau. Hyundai Shell World Rally Tim trenutno učestvuje u svojoj prvoj sezoni u prvenstvu i već je do sada osvojio tri pobede u tri različite etape takmičenja. 

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.