Hyundai IONIQ 5 proglašen za Svetski automobil godine, Električno vozilo godine i Dizajn automobila godine
  • Potpuno električni IONIQ 5 osvojio je World Car Awards na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku u sve tri kategorije u kojima je nominovan
  • Ovaj inovativni crossover prvi je automobil u novoj Hyundai EV eri zasnovan na namenskoj i naprednoj potpuno električnoj E-GMP platformi
  •  IONIQ 5 najavljuje novu eru u Hyundai dizajnu sa ‘Parametric Dinamics’ i luksuznom temom ‘Living Space’
  • IONIQ 5 je od predstavljanja 2021. osvojio brojna priznanja, uključujući ono za nemački automobil godine, za automobil godine u Velikoj Britaniji, za automobil godine u izboru Auto Expressa i za Auto Bildov električni automobil godine
  • Kao isporučilac rešenja za pametnu mobilnost, Hyundai Motor planira da predstavi 17 potpuno električnih modela do 2030. godine, uključujući modele luksuznog brenda Genesis

NEW YORK/SEOUL, 13. april 2022. - Hvaljeni Hyundai IONIQ 5 osvojio je danas velike nagrade na prestižnoj dodeli World Car Awards 2022, sa potpuno električnim vozilom koje je proglašeno za Svetski automobil godine, Svetsko električno vozilo godine i Svetski najbolje dizajniran automobil godine. World Car Awards saopštio je rezultate na ceremoniji održanoj na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku (NYIAS).

IONIQ 5 je nagrađen od strane žirija koji su činila 102 automobilska novinara iz 33 zemlje. Ovo inovativno električno vozilo na baterije (BEV), koje je već osvojilo brojna međunarodna priznanja, takmičilo se zajedno sa 27 konkurentskih modela lansiranih 2021. godine i na kraju odnelo pobedu nad ostalim finalistima u sve tri kategorije u kojima je nominovano.

IONIQ 5 je prvi model u Hyundaijevoj namenskoj BEV liniji brenda IONIQ. U potpunosti iskorišćava arhitekturu električne globalne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra brzo punjenje od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta i veoma prostranu unutrašnjost. Jedinstvena konstrukcija ovog EV znači da se osovine mogu postaviti na sam prednji i zadnji deo automobila, dajući tako mnogo više prostora od tradicionalnih vozila. Sa pogonom na dva točka (2WD) i baterijom do 77,4 kWh, njegov maksimalni domet sa jednim punjenjem je oko 470-480 km, prema WLTP standardu. Karakteristike uključuju tehnologiju Vehicle-to-Load (V2L), napredno povezivanje i sisteme pomoći vozaču koji nude vrhunsko iskustvo u automobilu.

„Zaista smo počastvovani što smo primili ovu prestižnu nagradu, koja odaje priznanje za talenat i naporan rad svih naših ljudi i poslovnih partnera u Hyundai Motor Company. Naša vizija je da omogućimo napredak čovečanstva, a ova podrška našem pristupu poslužiće da ohrabrimo našu posvećenost da tu viziju pretvorimo u stvarnost“, rekao je Jaehoon Chang, predsednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company.

Kako se Hyundai Motor transformiše u dobavljača rešenja za pametnu mobilnost, kompanija ubrzava i svoju strategiju elektrifikacije kako bi postala vodeći svetski proizvođač električnih vozila. Hyundai planira da predstavi 17 BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuznog brenda Genesis, te ima za cilj da poveća godišnju globalnu prodaju BEV na 1,87 miliona vozila do 2030. godine.

Chang je dodao: „IONIQ 5 predstavlja ključno dostignuće za nas koji smo inovativnim tehnologijama E-GMP platforme pioniri nove generacije rešenja za pametnu mobilnost, sa izuzetnim performansama, te pristupom dizajnu i prostoru koji menja ustaljena rešenja. IONIQ 5 je ostavio snažan utisak na sve ekološki svesne potrošače širom sveta, a njegov uspeh podržava ubrzanje elektrifikacije automobilske industrije. Tempo promena u Hyundaiu će se nastaviti nesmanjenom brzinom do kraja 2022. jer ćemo uskoro dopuniti naš nagrađivani IONIQ asortiman.”

IONIQ 5 najavljuje novu eru u Hyundai dizajnu, definisanu onim što dizajneri brenda nazivaju ‘Parametric Dinamics’ (parametarska dinamika) sa kinetičkim detaljima površine nalik na dragulj, koji definišu vizuelni identitet ovog BEV. Jedinstveni spoljašnji stil ovog crossovera karakterišu čiste, oštre linije koje oblikuju njegov dinamični identitet na putu i karakteristična ‘Parametric Pixel’ prednja LED svetla, kao i zadnja svetla koja ostavljaju upečatljiv utisak.

Unutrašnjost IONIQ 5 je takva da ‘Living Space’ tema enterijera u potpunosti koristi prednosti međuosovinskog rastojanja od 3000 mm kako bi ponudila nikad ranije viđenu pokretnu centralnu konzolu koja putnicima omogućava više slobode kretanja. Mnogi unutrašnji elementi koriste ekološki prihvatljive materijale i tekstil, kao što su ekološki obrađena koža, održiva vlakna i bio boje, što odražava rastuće interesovanje potrošača za etičke, održive proizvode.

„Sa IONIQ 5, smo počeli da stvaramo novo iskustvo mobilnosti - da izmenimo igru“, rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsednik i šef Hyundai globalnog dizajnerskog centra. „Ovo izvanredno vozilo omogućeno je strašću i naporima dizajnera i inženjera koji su pomerili granice mogućeg na području EV.”

Od svog globalnog predstavljanja prošle godine, IONIQ 5 je osvojio prestižna međunarodna priznanja, uključujući ono za nemački automobil godine, za automobil godine u Velikoj Britaniji, za Auto Expressov automobil godine i Auto Bildov električni automobil godine. Ovaj model je takođe zauzeo prvo mesto na prvoj održanoj nagradi za najbolji automobil godine 2021/2022.

Za Svetski automobil godine, žiri je izabrao IONIQ 5 sa inicijalne liste od 28 vozila, a potom i među tri finaliste. Da bi se kvalifikovala za ovu kategoriju vozila moraju biti proizvedena u najmanje 10.000 jedinica godišnje, prodavana po ceni ispod luksuznog nivoa na svojim primarnim tržištima, i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.

Za Svetsko električno vozilo godine, žiri je odabrao IONIQ 5 sa početne liste od 11 vozila, a zatim od tri finaliste. Da bi bila kvalifikovana za ovu kategoriju, vozila moraju da budu pokretana isključivo sa jednim ili više elektromotora, proizvedena u količini od najmanje 5.000 jedinica godišnje i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.

Za nagradu za automobilski dizajn World Car Design of the Year, panel od šest stručnjaka iz Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije i SAD odabrao je IONIQ 5 u konkurenciji svih kandidata koji se takmiče u ostalih pet kategorija nagrada. Panel je ocenio svako vozilo na osnovu stila i inovacija koje pomeraju postojeće granice.

„Ponosni smo što smo deo najvažnijeg programa automobilskih nagrada na planeti“, rekao je Mark Schienberg, predsednik Sajma automobila u Njujorku. „Drago nam je što smo danas svi ponovo ovde na proglašenju pobednika uživo na Sajmu automobila. Poslednje dve godine bile su izazovne za sve, a kupci automobila su sad spremni da izađu i iskuse sva neverovatna nova vozila i tehnologije koje industrija može da ponudi. Čestitamo i želimo sreću svim finalistima!“

Godišnje World Car Awards dodeljuju se za najbolji dizajn, luksuzni automobil, automobil sa performansama, gradski automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri proglasio Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Group, za svetsku automobilsku ličnost 2022. zbog njegovog velikog doprinosa nadgledanju razvoja novih modela, uključujući IONIQ 5.

 

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.