Hyundai IONIQ 6 "electrified streamliner" debituje sa produženim dometom i inovativnim personalizovanim prostorom
  • Novo potpuno električno Hyundai Motor vozilo dizajnirano da bude posebno mesto za boravak

  • Baterija od 77,4 kWh je uparena sa aerodinamično oblikovanom siluetom kako bi se obezbedilo preko 610 km potpuno električnog dometa sa jednim punjenjem prema WLTP

  • Sa WLTP procenjenom potrošnjom energije ispod 14 kWh/100 km, IONIQ 6 će biti jedno od energetski najefikasnijih EV na tržištu

  • IONIQ 6 nudi ergonomski enterijer sa međuosovinskim rastojanjem od 2.950 mm i svrsishodnim karakteristikama koje na novi nivo podižu iskustvo električne mobilnosti

  • Dvobojno ambijentalno osvetljenje sinhronizovano sa brzinom, podešavanje EV performansi za poboljšanje personalizovanog iskustva vožnje IONIQ 6

  • Električna globalna modularna platforma (E-GMP) Hyundai Motor Group omogućava ultrabrzo 800 V punjenje od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta

  • Dostupni su napredna pomoć vozaču i ažuriranja softvera Over-the-Air (OTA)

  • Hyundai predstavlja IONIQ 6 digitalnom svetskom premijerom filma pod konceptom „Probudi svoj svet“

SEUL, 14. jul 2022. - Kompanija Hyundai Motor lansirala je željno očekivani IONIQ 6 elektrifikovani streamliner uz svetsku digitalnu premijeru filma (https://ioutu.be/GVcKsvIL9OFv). Kao novi model u potpuno električnoj liniji brenda IONIQ, sa nizom naprednih tehnologija elektrifikovanog streamlinera, personalizovanim prostorom i karakteristikama, te proširenim dometom, on redefiniše granice električne mobilnosti.

IONIQ 6 daje procenjeni potpuno električni domet od preko 610 km, u skladu sa Svetskom harmonizovanom procedurom testiranja lakih vozila (WLTP), kao i ultrabrzo višestruko punjenje od 400 V/800 V koje je omogućila Hyundai Motor Group Električna globalna modularna platforma (E-GMP). Ima i ono što je možda najaerodinamičniji Hyundaijev stil do sada, te niz moćnih funkcija, kao što su dvobojno ambijentalno osvetljenje, osvetljenje sinhronizovano sa brzinom, podešavanje EV performansi i električni aktivni dizajn zvuka (e-ASD), što sve poboljšava iskustvo električne mobilnosti.

„IONIQ 6 je sledeći ambiciozan korak napred u Hyundai Motor strategiji za ubrzanje tranzicije ka elektrifikaciji i zauzimanju pozicije globalnog lidera u EV”, rekao je Jaehoon Chang, predsednik i izvršni direktor kompanije Hyundai Motor Company. „IONIQ 6 elektrifikovani streamliner pružiće jedinstveno i prepoznatljivo iskustvo za vozače i putnike, svestrano optimizovano tako da redefiniše električnu mobilnost.”

Personalizovani unutrašnji prostor dizajniran da se u njemu boravi lako

Elektrifikovani streamliner koristi prednosti E-GMP da bi obezbedio izuzetno dugo međuosovinsko rastojanje od 2.950 mm, podržano izborom točkova od 20 ili 18 inča. Sa impresivnom ukupnom dužinom od 4.855 mm, IONIQ 6 širok 1.880 mm i 1.495 mm visok zadobija izrazito elegantan i moderan izgled usred mora sličnih električnih vozila.

„IONIQ 6 je dizajniran i konstruisan da neprimetno unapredi svakodnevni život kao prostor za buđenje vašeg potencijala“, rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsednik, globalni direktor marketinga i šef odeljenja za korisničko iskustvo u kompaniji Hyundai Motor. „Inovativni enterijer je pomno osmišljen kao lični prostor nalik na čauru, poboljšan najnovijim tehnologijama kako bi se stvorilo bezbedno, zabavno i iskustvo vožnje bez stresa. Prostrana unutrašnjost, sa održivošću i upotrebljivošću u srcu, još jednom predstavlja korak napred za električna vozila, u skladu sa vrednostima naših kupaca.”

Unutrašnjost IONIQ 6 posebno je razvijena da služi kao udobni i personalizovani kutak. Dvobojno ambijentalno osvetljenje omogućava vozaču da prilagodi izgled i osećaj unutrašnje kabine birajući iz spektra od 64 boje i šest predefinisanih tema. Režim sinhronizacije osvetljenja sa brzinom (Speed Sync Lighting) daje iskustvu vožnje emociju, menjajući osvetljenost unutrašnjosti zavisno od brzine vozila.

Opciona komforna sedišta za opuštanje (Relaxation Comfort Seats) promovišu jednostavnim podešavanjem ugla sedišta prvenstveno razonodu. Pored toga, sva sedišta su posebno proizvedena za potpuno električne modele i tanja su za oko 30 procenata od onih u drugim konvencionalnim modelima, pružajući više prostora za putnike. Dostupna su četiri USB porta tipa C i jedan USB port tipa A radi poboljšanja udobnosti korisnika.

Personalizovano iskustvo vožnje IONIQ 6 dodatno je poboljšano sistemom podešavanja performansi EV (EV Performance Tune-up), koji omogućava vozaču da slobodno podesi otpor upravljača, snagu motora, osetljivost pedale gasa i režim pogona. Vozači mogu da kreiraju niz različitih kombinacija sa samo nekoliko klikova na dugme kako bi zadovoljili individualne potrebe.

IONIQ 6 sadrži e-ASD tehnologiju koja čini EV vozila uzbudljivijim i prilagođenijim ljudima. U kabinu se dodaje optimalan zvuk poput svemirskog broda, a tekstura zvuka se menja u zavisnosti od statusa vožnje vozila.

„IONIQ 6 povezuje emocionalnu konvergenciju funkcionalnosti sa estetikom“, rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsednik i šef Hyundai dizajnerskog centra. „Prepoznatljiv aerodinamičan dizajn rezultat je bliske saradnje između inženjera i dizajnera, sa opsesivnom pažnjom za detalje i vrednostima u srži usmerenim na kupca. Stvorili smo IONIQ 6 kao svesnu čauru koja nudi personalizovano mesto za sve."

Pruža dovoljno snage i energije

IONIQ 6 je dostupan sa nizom pogonskih motora i baterija za potrebe svakog kupca. Baterija dugog dometa od 77,4 kWh može se upariti sa dva elektromotorna rasporeda, bilo sa pogonom na zadnje točkove (RWD) ili na sve točkove (AWD). Vrhunska konfiguracija dvostrukog motora je opcija AWD koja proizvodi kombinovanu izlaznu snagu od 239 kW i 605 Nm obrtnog momenta. Ova PE konfiguracija može da ubrza od 0 km/h do 100 km/h za 5,1 sekundu.

IONIQ 6 se može pohvaliti impresivnom stopom potrošnje energije. Potrošnja energije standardne baterije od 53 kWh sa gumama od 18 inča i opcijom RWD motora je ispod 14 kWh/100 km, prema WLTP. Ovo čini IONIQ 6 jednim od energetski najefikasnijih vozila na tržištu.

E-GMP arhitektura IONIQ 6 može da podrži infrastrukturu punjenja od 400 V i 800 V, sa punjenjem od 800 V kao standardom, a može da prihvati punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sa punjačem od 350 kW, IONIQ 6 može da se napuni od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta.

IONIQ 6, kao i IONIQ 5 pre njega, pruža inovativnu funkciju vozilo-za-punjenje (V2L - vehicle-to-load) koja omogućava korisnicima da pune sve električne uređaje - idealno za napajanje neophodno tokom nestanka struje, kampovanja ili projekata na otvorenom. V2L je omogućen korišćenjem dodatnog adaptera koji ide u spoljni port za punjenje. Pored spoljne utičnice, ispod sedišta u zadnjem redu nalazi se i druga utičnica za punjenje laptopova, telefona i drugih uređaja.

Osnažujuća tehnologija i svrsishodne funkcije

IONIQ 6 integriše 12-inčni infotainment ekran sa punim dodirom i 12-inčni digitalni klaster koji sadrži napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo koje se može prilagoditi potrebama.

Infotainment sistem IONIQ 6 obezbeđuje mapiranje radijusa putovanja u realnom vremenu na osnovu trenutnog stanja napunjenosti baterije. Uslužni servisi za vožnju povezani sa sistemom automobila pomažu u traženju i planiranju najbolje rute ka stanici za punjenje.

Apple CarPlay i Android Auto izgledaju sjajno na ovom širokom ekranu. Dostupna je podrška za višestruke Bluetooth veze, tako da se dva uređaja mogu upariti istovremeno - jedan za telefonske pozive i jedan za strimovanje muzike. Osam zvučnika vrhunskog Bose zvučnog sistema, uključujući subwoofer, strateški su postavljeni po celom vozilu pružajući visokokvalitetno iskustvo slušanja. Navigacioni sistem dolazi sa Bluelink® Infotainment/ažuriranjem mapa.

Napredni sistemi za pomoć vozaču obezbeđuju visok nivo bezbednosti

IONIQ 6 je opremljen najnovijim Hyundai SmartSense sistemom, naprednim uređajem za pomoć vozaču, koji osiguravaju bezbednost i udobnost na putu.

Asistent za vožnju na autoputu 2 (HDA 2) pomaže da se održe brzina i podešeno rastojanje od vozila koje je na autoputu ispred nas, a pomaže i da se naše vozilo zadrži u kolovoznoj traci tokom vožnje, čak i u krivini. U slučaju da nam se s boka veoma približi drugo vozilo, pomaže da se prilagodi putanja kako bi se izbegla opasnost. Ako vozite iznad određene brzine, držite volan i aktivirate prekidač pokazivača pravca, vozilo se automatski prestrojava u drugu traku saglasno naznačenom smeru.

Pametni tempomat (SCC - Smart Cruise Control) pomaže da se održi rastojanje od vozila ispred i da se vozi brzinom koju je odredio vozač, sve u skladu sa njegovim stilom vožnje. Kada je SCC neaktivan, funkcija uči prateći vozačev stil vožnje. Kada je SCC aktiviran, funkcija zaustavlja učenje i automatski vozi oponašajući naučeni stil vožnje.

Asistent za izbegavanje prednjeg sudara (FCA - Forward Collision-Avoidance Assist) pomaže tokom vožnje pri izbegavanju sudara sa objektima ispred vozila. Ako vozilo koje sledimo iznenada uspori, ili ako se otkrije rizik od sudara, kao što je zaustavljeno vozilo ili pešak, on daje upozorenje. Nakon upozorenja, ako je opasnost od sudara još prisutna, on može pomoći naglim kočenjem. Tokom vožnje, ako postoji rizik od sudara sa biciklistom ispred ili sa vozilom iz suprotnog smera dok skrećemo na raskrsnici, može pomoći naglim kočenjem.

SEL i Limited oprema uključuje poboljšane funkcije prolaza kroz raskrsnicu, te prestrojavanja usklađenog sa vozilima koja dolaze ka nama kao i onima koja su bočno od nas, uključujući tu pomoć za zaobilaženje opasnosti (Evasive Steering Assist). Ako pri vožnji kroz raskrsnicu postoji opasnost od sudara sa dolazećim vozilom s leva ili desna, automatski pomaže naglim kočenjem. Ako se pri prestrojavanju tokom vožnje izlažemo opasnosti sudara sa dolazećim vozilom iz sledeće trake ili sa vozilom koje je u sledećoj traci iza nas, automatski pomaže pri izbegavanju sudara. Ako se tokom vožnje pojavi opasnost od sudara sa pešakom koji je delom na putanji vozila, automatski pomaže pri upravljanju da bi se sudar izbegao.

Ostale funkcije poluautonomne vožnje uključuju inteligentnu pomoć za ograničenje brzine (ISLA), koja brzinu vozila prilagođava ograničenju brzine; pomoć za duga svetla (HBA), koja noću pomaže pri uključivanju i isključivanju dugih svetala zavisno od vozila koja nam se približavaju iz suprotnog smera.

IONIQ 6 ima nekoliko funkcija vezanih za pažnju vozača. Upozorenje za pažnju vozača (DAW - Driver Attention Warning) analizira pažnju vozača tokom vožnje i upozorava kada je potrebno. Daje upozorenje kada otkrije znake gubitka pažnje kod vozača i preporučuje odmor ako je potrebno. Kada je vozilo zaustavljeno tokom vožnje, vozača upozorava da je krenulo vozilo koje je ispred.

Nekoliko funkcija radi u tandemu kako bi se izbegli sudari u različitim situacijama vožnje. Pomoć pri izbegavanju sudara sa objektima u mrtvom uglu (BCA - Blind-Spot Collision-Avoidance Assist) pomaže u izbegavanju sudara na zadnjoj strani vozila prilikom promene trake. Prilikom uključivanja pokazivača pravca za promenu trake, ako postoji opasnost od sudara sa vozilom pozadi, on može dati upozorenje. Ako se pri izlasku sa paralelnog parking mesta otkrije opasnost od sudara sa vozilom sa zadnje strane, može pomoći pri potrebi naglog kočenja.

Druga funkcija, monitor za posmatranje mrtvog ugla (BVM - Blind-Spot View Monitor), prikazuje snimak mrtvog ugla kamerom u cilju bezbedne promene trake. Kada aktivirate prekidač pokazivača pravca, on prikazuje video snimak mrtvog ugla za najavljeni smer skretanja.

IONIQ 6 takođe osigurava bezbednost putnika na zadnjim sedištima upozorenjem o bezbednom izlasku (SEW - Safe Exit Warning), kojim se daje upozorenje da se, dok putnik izlazi iz vozila, drugo vozilo približava otpozadi. Kada putnik otvori vrata da nakon zaustavljanja izađe iz vozila, daje se upozorenje ako je detektovano vozilo koje se približava sa zadnje strane.

Funkcije za pomoć pri parkiranju čine parkiranje u različitim okolnostima lakšim nego pre. Inteligentni asistent za daljinsko parkiranje 2 (RSPA 2) pomaže daljinsko parkiranje pomoću funkcije daljinskog parkiranja ili pomaže pri daljinskom isparkiravanju pomoću funkcije daljinskog upravljanja. Ova funkcija radi za paralelno, okomito, pa čak i dijagonalno parkiranje.

Monitor stanja u okruženju vozila (SVM - Surround View Monitor) prikazuje video snimak situacije oko vozila radi bezbednog parkiranja. Asistent za izbegavanje sudara pri parkiranju unapred/bočno/nazad (PCA) pomaže u izbegavanju sudara sa pešacima i predmetima oko vozila dok parkirate ili izlazite sa parkinga. Ako postoji opasnost od sudara sa pešacima ili objektima pri parkiranju ili izlasku, on daje upozorenje. Nakon upozorenja, ako se rizik od sudara poveća, automatski pomaže pri kočenju u slučaju nužde.

Slično tome, asistent za izbegavanje sudara tokom vožnje unazad (RCCA) pomaže u izbegavanju sudara sa drugim vozilima pri vožnji unazad. Ako postoji opasnost od sudara sa dolazeći vozilom ili onim koje se nalazi bočno, daje upozorenje. Nakon upozorenja, ako se rizik od sudara poveća, automatski pomaže pri kočenju u slučaju nužde.

OTA ažuriranje softvera

IONIQ 6 je prvi model marke Hyundai koji nudi funkciju bežičnog ažuriranja softvera (OTA) za različite kontrolere. Ova tehnologija omogućava vozačima da nadograde kontrolere za električne uređaje, autonomnu vožnju, bateriju i još mnogo toga, kako bi se pružilo sigurnije i praktičnije iskustvo vožnje. Vozači takođe mogu da ažuriraju mape i medijski softver pomoću OTA funkcije.

IONIQ 6 opcije boja

IONIQ 6 je dostupan u spektru od 12 boja spoljašnosti, uključujući Gravity Gold Matte (gravitaciono mat zlatna), Abyss Black Pearl (dubinski biserno crna), Serenity White Pearl (spokojno biserno bela), Curated Silver Metallic (metalik srebrna), Nocturne Gray Metallic (noćno metalik siva), Nocturne Gray Matte (noćno mat siiva), Transmission Blue Pearl (transmisiono biserno plava), Biophilic Blue Pearl (biofilno biserno plava), Ultimate Red Metallic (ultimativno metalik crvena), Digital Green Pearl (digitalno biserno zelena), Digital Green Matte (digitalno biserno mat) i Byte Blue (bajt plava).

Za unutrašnjost su dostupne četiri boje: tamno siva sa svetlo sivom, tamno maslinasto zelena sa svetlo sivom, crna sa svetlo braon i crna.

IONIQ 6 proizvodnja

IONIQ 6 bi trebalo da počne da se proizvodi u trećem kvartalu 2022. Raspored izlaska na tržište biće objavljen kasnije.

IONIQ 6 u digitalnom svetu

Hyundai Motor uvodi niz inovativnih, holističkih digitalnih komunikacijskih kampanja koje će koristiti najnovije tehnologije i omogućiti kupcima da iskuse IONIQ 6 gde god da se nalaze.

Film svetske digitalne premijere IONIQ 6 dostupan je na stranici IONIQ 6 kampanje, na zvaničnom Hyundai Motor YouTube kanalu, kao i na web stranici kompanije. Film je razvijen na osnovu koncepta „Probudi svoj svet”, prikazuje tri glavna lika - uključujući održivog umetnika, dizajnera metaverzuma i kreatora društvenih sadržaja - te njihov svakodnevni život gde na kreativan način koriste IONIQ 6. Film pokazuje kako svaki lik stvara svoje ideje u IONIQ 6 i ističe različite slučajeve korišćenja kategorizujući ih u razne komunikacione teme kao što su vožnja bez stresa, lečenje, zabavna vožnja, posao, razonoda, druženje.

IONIQ 6 Digitalni studio je sadržaj proširene realnosti (XR) koji pruža impresivno iskustvo ljudima da sretnu IONIQ 6 u prostoru virtuelne realnosti. IONIQ 6 Digitalni studio sastoji se od šest tematskih prostora koji odražavaju stil života korisnika IONIQ 6. Kupci mogu pristupiti Studiju preko svojih računara, laptopova ili mobilnih telefona i iskusiti razne interaktivne sadržaje, uključujući iskustvo vožnje i saznati specifikacije proizvoda putem virtuelne realnosti (VR), proširene stvarnosti (AR) i ekrana na glavi.

IONIQ 6 će takođe biti dostupan na vodećim metaverznim platformama, kao što su Hyundai Mobility Adventure na platformi Roblox i Planet Hyundai na platformi ZEPETO, gde korisnici mogu obavljati virtuelne probne vožnje i iskusiti osnovne funkcije.

Za više informacija, posetite stranicu IONIQ 6 kampanje: https://ioniq6.hyundai.com.

 

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.