Hyundai Motor Group otkriva Mobilni ekscentrični droid (MobED) – novu platformu mobilnosti za raznovrsne primene

 • Mobilni ekscentrični droid (MobED) ima četiri jedinstveno pozicionirana točka koji se optimalno i nezavisno kreću sa niskom i ravnom karoserijom 

 •  Platforma je dizajnirana za primene koje zahtevaju stabilnost i visoku upravljivost, a može se koristiti u složenim i izazovnim okruženjima, zahvaljujući podesivom međuosovinskom rastojanju i fleksibilnim uglovima upravljanja

 • Primene visokotehnološke platforme se mogu proširiti i na varijante sistema sa posadom i bez posade 

 • MobED će imati svoj globalni debi na CES 2022, na kom će Hyundai Motor predstaviti svoju buduću viziju robotike. 

 • ​​SEUL, 15. decembar 2021. - Hyundai Motor Group (Group) danas otkriva Mobilni ekscentrični droid  (MobED), novu, pionirsku platformu za malu mobilnost koja koristi najsavremenije robotičke tehnologije.

  MobED ima inovativan dizajn. Njegova ravna, četvorougaona karoserija se vozi na četiri velika točka sa nezavisnim oslanjanjem koje omogućava optimalan položaj karoserije i stabilno kretanje čak i na nagnutim i neravnim putevima. Ovo oslanjanje dozvoljava platformi da se kreće kroz složena gradska okruženja slobodnim prilagođavanjem međuosovinskog rastojanja i uglova upravljanja. 

  “Razvili smo MobED platformu da prevaziđemo ograničenja postojećih sistema unutrašnjeg navođenja i uslužnih robota kako bi se maksimalno iskoristila upotrebljivost u gradskoj vožnji, što je značajno poboljšalo ukupnu mobilnost platforme”, rekao je Dong Jin Hyun, Šef Laboratorije za robotiku kompanije Hyundai Motor Group. “Mi takođe gledamo unapred da procenimo u kom pravcu će se dalje razvijati potrebe i način upotrebe tehnologije ovog tipa od strane budućih potencijalnih korisnika MobED-a.”

  Time što je opremljen inovativnom tehnologijom koja uključuje napredni pogon “Ekscentrični točkovi” i visokotehnološko upravljanje, kočenje i sisteme za kontrolisanje nadmorske visine, MobED usvaja i ostvaruje optimalno držanje na različitim površinama i u raznim okruženjima. Tri motora montirana na svakom točku pružaju snagu i precizno upravljanje točkovima, dok istovremeno kontrolišu sveukupno držanje karoserije.

  Inteligentan dizajn svakog točka ima pojedinačnu snagu i sistem kontrole upravljanja, omogućava rotaciju u mestu i kretanje u svim pravcima, što dozvoljava mobilnost visoke efikasnosti u uskim situacijama. Sistem kontrole držanja zasnovan na ekscentričnom mehanizmu takođe stabilizuje položaj karoserije prilagođavajući visinu svakog točka prema tlu. 12-inčne pneumatske gume MobED-a pomažu u apsorpciji izbočina na putu i vibracija.

  MobED je dug 67 cm, širok je 60 cm, visok je 33 cm i težak 50 kg. Njegovo međuosovinsko rastojanje se širi do 65 cm za optimalnu stabilnost u vožnji pri velikim brzinama, a zatim se smanjuje na 45 cm za manevre pri malim brzinama u složenijim okruženjima. Njegova maksimalna brzina je 30 km/h i može se kretati oko četiri sata sa jednim punjenjem baterije kapaciteta 2 kWh.

  Dizajniran za punu svestranost i modularnost, MobED se može koristiti za različite primene u zavisnosti od montiranog uređaja. Kompanija očekuje prilagodljivost točkova platforme, kompaktnu veličinu karoserije i male mogućnosti vibracije kako bi je učinile optimalnim tehnološkim rešenjem kao opreme za isporuku, vođenje i snimanje. Zahvaljujući svojoj izvanrednoj upravljivosti, platforma se može koristiti i za uslužne robote koji mogu da rade i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

  MobED se može koristiti kao uređaj za mobilnost za starije ili invalide kad se platforma dovoljno poveća. Takođe, može se koristiti i kao kolica ili vozilo namenjeno slobodnom vremenu.

  Hyundai Motor Group će biti na CES 2022, od 5. do 8. januara 2022. Na tom događaju Hyundai Motor će predstaviti svoju buduću viziju robotike. MobED će takođe biti izložen i na štandu kompanije Hyundai Motor.Hyundai Motor Group otkriva Mobilni ekscentrični droid (MobED) – novu platformu mobilnosti za raznovrsne primene

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.