Hyundai Motor otkriva dizajn potpuno električnog IONIQ 6
  • Hyundaijev novi član IONIQ namenske linije BEV brendova ima modernu aerodinamičnu estetiku i funkcionalnost u okviru dizajnerske teme nazvane Etička jedinstvenost
  • Kabina nalik čauri, koju karakterišu komfor i prilagodljivo osvetljenje, pruža personalizovanu i prostranu unutrašnjost
  • Aerodinamički profil sa jednostruko zakrivljenom i pažljivo izrađenom konturom ostvaruje Hyundaijev najniži koeficijent otpora od 0,21
  • IONIQ 6 uvodi novi dizajn 'H' amblema i koristi preko 700 parametarskih piksela za ostvarenje jedinstvenosti
  • Održivi materijali primenjeni su u svim elementima, odražavajući posvećenost vrednostima ekološki čiste mobilnosti

SEUL, 29. jun 2022. - Kompanija Hyundai Motor danas je otkrila aerodinamičan i vanvremeni dizajn dugo očekivanog IONIQ 6, drugog modela u svojoj IONIQ liniji posvećenoj potpuno električnim vozilima. IONIQ 6, koji Hyundai opisuje kao “elektrifikovani streamliner”, aerodinamički je oblikovan i inovativno koristi održive materijale kako bi odražavao vrednosti savremenih kupaca električnih vozila.

Inspiracija mu je Hyundai Prophecy EV Concept, te IONIQ 6 karakterišu čiste, jednostavne linije, i čista aerodinamična forma koju Hyundai dizajneri opisuju kao emocionalnu efikasnost. IONIQ 6 pripada tipologiji elektrifikovane aerodinamičnosti sa pažljivo oblikovanom unutrašnjošću nalik čauri, što otelotvoruje siluetu nove ere električne mobilnosti. Kompletan dizajn u okviru teme nazvane Etička jedinstvenost odražava Hyundaijevu posvećenost energetskoj efikasnosti i ekološkoj odgovornosti. „IONIQ 6 povezuje emocionalnu konvergenciju funkcionalnosti sa estetikom“, rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsednik i šef Hyundai dizajnerskog centra. „Prepoznatljiv aerodinamičan dizajn rezultat je tesne saradnje između inženjera i dizajnera, gde je opsesivna pažnja bila usmerena na detalje i suštinu koju oličavaju vrednosti usmerene ka kupcu. Stvorili smo IONIQ 6 kao pametnu čauru koja nudi personalizovano mesto za svakoga."

Dizajn IONIQ 6 usmeren ka čoveku jeste i etički i jedinstven

IONIQ 6 prikazuje etički i jedinstven dizajn kroz energetsku efikasnost i održivu upotrebu materijala. Dizajn IONIQ 6 je od samog početka bio usmeren na čoveka, sa unutrašnjim prostorom koji se razvijao istovremeno sa spoljašnjim oblikom. Uloženi su napori da se maksimizira i optimizuje unutrašnji prostor, rastežući ga napred i pozadi, što je rezultiralo jedinstvenom aerodinamičnom siluetom i prostranom unutrašnjošću.

Kao i nagrađivani IONIQ 5 pre njega, IONIQ 6 primenjuje strategiju dizajna Hyundai Look koja svakom modelu daje jedinstven izgled, poput šahovskih figura. Uzimajući smer usredsređen na kupca, Hyundai dizajnira imajući na umu različite stilove života, a ne pristupom koji bi odgovarao samo jednom stilu.

Jednostruko zakrivljena aerodinamična kontura daje elegantnu, ali i funkcionalnu estetiku

IONIQ 6 je elektrifikovani aerodinamični automobil (streamliner) koji ostvaruje ideju emocionalne efikasnosti istovremeno zadovoljavajući estetske i funkcionalne potrebe korisnika. Aerodinamički izvajana silueta sa jednostavnim, ali senzualnim oblinama, nudi novu tipologiju za eru mobilnosti EV.

IONIQ 6 ima ultra-nizak koeficijent otpora od samo 0,21, zahvaljujući svom niskom nosu, aktivnim vazdušnim zakrilcima spreda, reduktoru zazora točkova i opcionim tankim digitalnim bočnim retrovizorima. Dodatnu pomoć zavidnoj aerodinamičkoj sposobnosti IONIQ 6 pružaju njegov eliptični spojler sa zakrilcima inspirisan krilima, zadnji deo sa strukturom koja blago nalikuje čamcu, te separatori sa obe strane zadnjeg branika. Čak i ispod automobila je vidljivo nastojanje da se postigne bolja aerodinamika zahvaljujući kompaktnom poklopcu donjeg postroja, optimizovanim deflektorima i smanjenom razmaku između točkova i karoserije.

IONIQ 6 takođe integriše preko 700 parametarskih piksela na različitim mestima, kao što su farovi, zadnja kombinovana svetla, prednji donji senzori, ukrasi za ventilacione otvore i indikator na centralnoj konzoli, kako bi se u svim delovima vozila osnažio identitet brenda IONIQ.

Visoko postavljeno stop-svetlo sa parametarskim pikselima (Parametric Pixel High-Mounted Stop Lamp - HMSL) na zadnjem krilu stvara upadljivo svetlo tokom kočenja. Da bi se dodatno istakla jedinstvenost IONIQ 6, novi dizajn Hyundai 'H' oznake postavljen je na prednjem i zadnjem delu vozila.

Unutrašnjost inspirisana čaurom omogućava pametan lični prostor na točkovima

Unutrašnjost IONIQ 6 u obliku čaure služi kao udobno skrovište i lični prostor, prepun praktičnih karakteristika i održivih materijala koji olakšavaju pažljivo, ekološki prihvatljivo iskustvo mobilnosti i životnog stila.

Električna globalna modularna platforma (E-GMP) kompanije Hyundai Motor Group omogućila je dizajnerima da rastegnu unutrašnjost, napred i pozadi, kako bi stvorili optimizovan prostor za noge i prostranost koja putnicima omogućava da im u vozilu bude udobno. Ova platforma takođe omogućava potpuno ravan pod, što daje osećaj širine.

Unutrašnju arhitekturu usmerenu na korisnika ilustruje ergonomski dizajnirana kontrolna jedinica koja je centralno postavljena kako bi se smanjila ometanja i podstakla bezbedna, intuitivna vožnja. Modularna kontrolna tabla sa ekranom osetljivim na dodir integriše 12-inčni infotainment ekran sa punim dodirom i 12-inčni digitalni klaster. Centralna konzola tipa mosta pruža praktično i izdašno spremište u automobilu.

Dvobojno ambijentalno svetlo obezbeđuje celokupno osvetljenje za unutrašnjost IONIQ 6. Korisnici mogu birati između 64 boje i šest dvobojnih tema koje su razvili stručnjaci za boje kako bi pomogli vozačima i putnicima da se osećaju opušteno i udobno. Interaktivna piksel svetla na 4 tačke na volanu omogućavaju laku komunikaciju između vozača i vozila.

Uklanjanje dugmadi sa prednjih vrata obezbedilo je više prostora za disanje i više prostora za skladištenje. Transparentni detalji na ukrasnoj ploči, džepu za mapu na vratima i donjem poklopcu konzole dodatno naglašavaju osećaj prostranosti i jedinstvenosti.

Eko-prijateljski materijali radi održivosti primenjeni na različitim mestima

U skladu sa temom etičke jedinstvenosti IONIQ 6, te inspirisani današnjim ekološki svesnim potrošačima, dizajneri su primenili održive materijale i na eksterijer, uključujući recikliranu pigmentnu boju od istrošenih guma za obloge i pigmentnu boju od bambusovog ugljena za karoseriju.

Unutrašnjost IONIQ 6 takođe je doterana održivim materijalima i bojama. Zavisno od nivoa opreme, ovo uključuje eko-procesnu kožu (sedišta), recikliranu PET tkaninu (sedišta), bio TPO kožu (komandna tabla), bio PET tkaninu (plafon), bio boju dobijenu od biljnih ulja (vrata) i reciklirani tepih dobijen od mreža za ribolov - što je po prvi put primenjeno na IONIQ brendu.

IONIQ 6 na digitalnom bilbordu i svetska premijera

Nakon otkrivanja dizajna, Hyundai Motor objavljuje impresivno i upečatljivo dizajniran 3D digitalni film na tri znamenita bilborda u svetu. Film, koji predstavlja aerodinamični dizajn i fleksibilan unutrašnji prostor koji odlikuju IONIQ 6, može se pogledati na K-POP skveru u Seulu, Pikadili cirkusu u Londonu i kod Big Kahune na njujorškom Tajms skveru.

Svetska premijera IONIQ 6 će se održati u julu, kada će Hyundai otkriti pune specifikacije, uključujući karakteristike i napredne tehnologije ovog elektrifikovanog streamlinera.

Za više informacija o IONIQ 6, posetite stranicu kampanje: https://ionik6.hiundai.com

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.