Hyundai Motorsport: druga uzastopna WRC titula za proizvođača!
  • Hyundai Motorsport je obezbedio svoju drugu uzastopnu titulu proizvođača na FIA Svetskom reli šampionatu (WRC) nakon dvostrukog postolja osvojenog na Relly Monza
  • Drugo mesto za Ott Tänak-a i treće za Dani Sord-a omogućili su timu da osvoji titulu sa pet bodova nakon uspešno savladanih teških uslova u Italiji ovog vikenda
  • Tim svoju uspešnu godinu završava sa tri pobede, 11 pojedinačnih nagrada i nekim od prva tri rezultata za svaku od pet posada u Hyundai i20 Coupe WRC-u

7. decembra 2020. - Hyundai Motorsport osvaja drugi uzastopni naslov najboljeg proizvođača na FIA Svetskom reli šampionatu (WRC)  dvostrukim rezultatom na postolju na Relly-u Monza, u završnici sezone. Ott Tänak završio je izazovan vikend na drugom mestu, a Dani Sordo na trećem. Na jednom od najzahtevnijih relija sezone, zimskim uslovima koji dominiraju etapama, Hyundai Motorsport je postigao 33 poena i tako obezbedio svoju drugu titulu sa pet bodova razlike. Ovaj rolerkoster reli imao je promene klasifikacija po fazama, čineći dramatičan i uzbudljiv kraj sezone koja je obeležena teškim spoljnim uticajima. U nedelju ujutru ostale su tri etape - treća trka za Grand Prix od 10,31 km i ponavljanje dužeg 14,97 Serraglio testa - sa posadama fokusiranim na finiš sa što manje problema.

Tänak i suvozač Martin Järveoja dospeli su na drugo mesto u uvodnoj fazi, a sa njima su zamenili mesto Sordo i Carlos del Barrio. Iako nijedna posada nije predvodila, nastavili su da razmenjuju mesta sve do Power Stage-a sa Estoncima koji su vozili malo ispred svojih španskih kolega.

Thierry Neuville i suvozač Nicolas Gilsoul bili su prinuđeni da se povuku sa relija u izuzetno teškim uslovima na dan otvaranja i nisu se ponovo pridružili. Bio je to neslavan kraj sezone za belgijsku posadu, koja je 2020. godinu otvorila pobedom u Monte Carlu u januaru.

Nakon jedne od najemotivnijih pobeda, sledeće bi usledile na događajima u Švedskoj i Meksiku, sa timom Tänak i Järveoja i prvim trofejima za Hyundai Motorsport.

Tokom perioda prinudnog zatvaranja, dok se svet kolektivno borio protiv pandemije COVID-19, tim je nastavio da neumorno radi u skladu sa propisima kako bi identifikovao i primenio važna poboljšanja u svom tehničkom paketu. Kada se sezona nastavila na potpuno novom reliju u Estoniji, prednost su iskoristili domaći heroji Tänak i Järveoja, koji su vodili sa 1-2 rezultata ispred kolega Craiga Breen-a i Paula Nagle-a. U daljem lovu na titulu, oživljeni Hyundai Motorsport nastavio je da pokazuje impresivan tempo na surovim makadamskim putevima Turskog relija i ponovo se penje na podijum. Tim je ponovo demonstrirao svoje pravo na titule na Sardiniji uzevši još 1-2, a Sordo i Del Barrio postigli su drugu pobedu za tim, ponovivši njihov uspeh iz 2019. Hyundai Motorsport prelazi u vođstvo šampionata, u napornom i na kraju trijumfalnom obračunu u Monza-i.

„Kakav reli za završetak sezone! Bilo je ovo uzbudljivo finale koje je testiralo naše pravo na Power Stage. U Hyundai Motorsportu, čast nam je što smo godinu završili na vrhu tabele proizvođača i uzeli našu drugu uzastopnu WRC titulu. Ovaj rezultat je još jedan važan trenutak za Hyundai Motor Company, a posebno dirljiv s obzirom na to sa čime smo se sve suočili ove godine. Uložili smo pune energije u ovu sezonu i zahvaljujem se svakom članu Hyundai Motorsporta i globalnoj Hyundai zajednici na podršci. Radujemo se svetlijim danima i većem uspehu u 2021. godini.“rekao je  Scott Noh Predsednik Hyundai Motorsport GmbH.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.