Hyundai otkriva nove detalje "Prophecy" konceptnog električnog vozila

Beograd, 07 April 2020 - Hyundai Motor otkriva više detalja o svom Prophecy konceptnom električnom vozilu. Glavni direktor za dizajn kompanije, Luc Donckerwolke objašnjava neke od ključnih karakteristika unutar i izvan vozila.

Propheci je svoju digitalnu premijeru dobio prošlog meseca. Njegovo ime je poput tizera koji otkriva naznake ideja i karakteristika vozila kakva će Hyundai razvijati u budućnosti.

Futuristički dizajn klasičnih automobila

Prophesy je inspirisan klasičnim automobilima 1920-ih i 30-ih godina, sa glatkim, kupe-dizajnom. Ovaj model nasleđuje jezik svojih konceptnih prethodnika, jezik dizajna svetla u pikselima. Dinamičan oblik i zadnji spojler daju mu sportski izgled, a točkovi u obliku propelera smanjuju otpor vazduha. Ovakav izgled zasnovan je na Hyundai-evom dizajnerskom identitetu pod nazivom “Sensuous Sportiness”.

Iznutra automobil odiše opuštenim, tamnim bojama i prirodnim materijalima koji simbolizuju povratak prirodi, sa željom da kreira potpuno novo iskustvo vožnje.  

„Reč„ senzualno “integriše značaj emocije u našem dizajnu. „Sportski“ podrazumeva dinamiku, aktivan odnos prema onome što nas okružuje “, kaže Donckerwolke. „ Reč je o novom konceptu u stvaranju naših automobila. "

Upravljački mehanizam pomoću komandne table

Jedna od najznačajnijih karakteristika konceptnog modela “Prophecy” je upravljački mehanizam. Umesto upravljača postavljenog visoko na komandnu ploču ispred vozača, Prophecy- em se upravlja dvostrukim džojstikom, od kojih se jedan nalazi levo a drugi desno od vozača: na središnjoj konzoli, i na donjoj strani vrata. U kombinaciji sa prostranom unutrašnjošću, ovo ne samo da omogućava ugodniji položaj sedenja tokom vožnje, već oslobađa i više prostora na instrument tabli za druge funkcije. Pored toga, 90 odsto funkcija vozila može se kontrolisati preko tastera na džojstiku, tako da nema potrebe da vozač pomera ruke sa džojstika da bi promenio muziku. Ovo ergonomsko podešavanje poznato je kao intuitivni interfejs. Benefit je veća bezbednost putnika i šire vidno polje.

Optimizovan položaj sedenja putem sistema Smart Posture Care

Instaliranje džojstika nije jedini način da položaj sedenja postane ergonomičniji. Novi Smart Posture Care Sistem (SPCS) omogućava vozačima da uživaju u optimizovanom položaju sedenja na osnovu individualnih potreba. Vozač može ručno da podesi sedište u skladu sa svojim željama ili da dozvoli da mu automobil predloži „pametno” podešavanje sedenja. U „pametnom“ režimu, vozač unosi svoju visinu, visinu sedenja i težinu, a automobil se automatski prilagođava individualnim potrebama vozača. SPCS kontroliše sedište, volan, ogledalo i prikaz nagore, i zasnovan je na medicinski utemeljenim informacijama.

Relax mode: pretvaranje vozila u prostor za zabavu

Infotainment sistem integrisan je u veliki ekran koji se proteže preko celog prednjeg dela unutrašnjosti vozila. Kada se ne vozi, automobil se može koristiti za predah i odmor, prelaskom u režim za opuštanje. U režimu opuštanja sedišta se okreću, a komandna tabla se okreće prema gore, stvarajući optimalnu poziciju za sedenje iz koje možete uživati u sadržaju prikazanom na ekranu. Zbog nedostatka upravljača, putnici praktično nemaju nikakvih vizuelnih prepreka - vide samo horizontalni displej od stuba do stuba i komandnu ploču u obliku krila. Kako tehnologija autonomne vožnje napreduje, potreba za vozilima koja se koriste kao prostor za opuštanje će rasti na značaju.

Čišćenje vazduha unutar i van vozila

Prophecy nije samo električno vozilo sa nultom emisijom - ono ​​zapravo čisti vazduh, zahvaljujući jedinstvenom sistemu filtracije vazduha sa ugrađenim senzorom fine prašine u vozilu. Kada nivo čestica unutar vozila postane previsok, sistem vazduha se aktivira, uzimajući svež vazduh spolja, filtrirajući ga radi čistoće, kako bi u vozilu cirkulisao čist vazduh. Štaviše, to se ne događa samo kada se automobil vozi - Prophecy čisti vazduh i kada radi u praznom hodu ili se puni, pa čak i kada niko nije u vozilu.

U većini automobila vozač ili suvozač otvore prozor kada žele dah svežeg vazduha. Prophecy čini da vazduh uvek bude svež, tako da su prozori sa dvostrukim staklima fiksirani na svom mestu. Kada vazduh u vozilu zastane, svež vazduh ulazi kroz usisne ventile na prednjem delu vozila. Kada u automobilu nije potreban svež vazduh, filtrirani vazduh se vraća u spoljni svet preko dva otvora na dnu bočnih vrata. Ovaj sistem je značajno energetski efikasniji od tradicionalnog sistema ventilacije.

Platforma i pogonski sklop

Nakon 45 godina, Prophecy je drugo Hyundai-evo vozilo koje je konstruisano pomoću električne globalne modularne platforme ili „E-GMP“ - Hyundai-eve prve namenske EV platforme. EV platforma otvara brojne mogućnosti za nove funkcionalnosti dizajna i udobnosti. Električni pogonski sklopovi su mnogo kompaktniji od sličnih sklopova sa unutrašnjim sagorevanjem, što znači da nema potrebe za širokom prednjom haubom ili glomaznom centralnom konzolom. To omogućava automobilskim dizajnerima da prošire prostor za putnike i da povećaju njegovu upotrebljivost.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.