Hyundai preuzima vodeću ulogu u električnoj eri vozila sa EV platformom
  • Hyundai Motor Group otkriva E-GMP električnu globalnu modularnu platformu (E-GMP Electric-Global Modular Platform), koja će služiti kao centralna tehnologija za sledeću generaciju električnih vozila 
  • Nova generacija BEV (baterijskih električnih vozila) zasnovani na E-GMP platformi može pružiti domet preko 500km sa punjenjem (VLTP) i napuniti do 80% baterije u roku od 18 minuta punjenjem velike brzine
  • Model visokih performansi zasnovan na E-GMP ubrzaće od nule do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde, sa maksimalnom brzinom od 260 km/h
  • Komponente optimizuju dinamiku i sigurnost vožnje, a maksimizuju prostor u kabini
  • Integrisani Power Electric sistem prvi u svetu uključuje funkciju više punjenja (400V / 800V) i dvosmernu funkciju pretvaranja snage
  • Modularizacija i standardizacija platforme omogućavaju brz i fleksibilan razvoj u zavisnosti od potreba kupaca
  • Hyundai Motor Group planira da predstavi 23 BEV modela i proda milion BEV jedinica širom sveta do 2025. godine

Hyundai Motor Group je predstavio svoju novu Electric-Global modularnu platformu (E-GMP), namensku baterijsku platformu za električna vozila (BEV). Prvi put prikazana tokom događaja „E-GMP Digital Discovery“, platforma će služiti kao osnovna tehnologija za novu generaciju BEV-a kompanije Hyundai Motor Group. Služiće kao centralna tehnologija za sledeću generaciju električnih vozila 

Od 2021. godine E-GMP će podržati niz namenskih novih BEV-a, uključujući IONIQ 5 kompanije Hyundai Motor Company i niz drugih modela. Dizajniran ekskluzivno za BEV, E-GMP pruža razne prednosti u poređenju sa postojećim platformama Grupe, koje su projektovane pretežno za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Prednosti uključuju povećanu fleksibilnost u razvoju, moćne performanse u vožnji, povećan domet vožnje, ojačane bezbednosne funkcije i veći unutrašnji prostor za putnike i prtljag.

Sa našim E-GMP-om sa pogonom na zadnjim točkovima, proširujemo svoje tehnološko vođstvo na segmente u kojima kupci zahtevaju izvrsnu dinamiku vožnje i izvanrednu efikasnost“, rekao je Albert Biermann Predsednik i šef Odeljenja za istraživanje i razvoj Hyundai Motor Group.

Maksimiziranje fleksibilnosti razvoja modularizacijom i standardizacijom

E-GMP smanjuje složenost modularizacijom i standardizacijom, omogućavajući brz i fleksibilan razvoj proizvoda koji se mogu koristiti u većini segmenata vozila, kao što su limuzine, SUV-ovi i CUV-ovi. Štaviše, fleksibilni razvoj može zadovoljiti različite potrebe kupaca za performansama vozila. Među njima će model visokih performansi ubrzati od nule do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde i postići maksimalnu brzinu od 260 km/h. E-GMP će biti vrlo efikasan u širenju liderske pozicije EV-a Grupe, jer će omogućiti kompaniji da poveća svoju liniju EV-a tokom relativno kratkog perioda modularizacijom i standardizacijom.

Dizajniran za performanse vožnje, bezbednost i maksimalan prostor E-GMP je napravljen tako da nudi poboljšane performanse u krivinama i stabilnost u vožnji pri velikim brzinama. To je zbog optimalne raspodele težine između prednjeg i zadnjeg dela, dizajna koji omogućava nisko težište zahvaljujući nisko postavljenoj bateriji i elektromotoru smeštenim u prostoru koji je prethodno zauzimao motor. Električni motor velike brzine podiže vozne performanse E-GMP vozila. Sistem zadnjeg „5 link“ ogibljenja   koji se obično koristi za segmente srednjih i velikih vozila, i prva svetska masovno proizvedena integrisana pogonska osovina (IDA), koja kombinuje ležajeve točkova sa pogonskim vratilom za prenos snage na točkove, poboljšavaju udobnost vožnje i stabilnost upravljanja. Platforma osigurava sigurnost baterije kroz strukturu nosača baterija izrađenu od čelika izuzetno visoke čvrstoće. Vruće presovani čelični delovi okružuju ovu strukturu radi dodatne krutosti. Energija sudara može se efikasno apsorbovati zahvaljujući delovima karoserije i šasije koji apsorbuju energiju, efikasnim putanjama energetskog opterećenja i centralnom odeljku baterija čvrsto vezanom za telo vozila. Štaviše, jačanjem strukture odeljka za nošenje tereta, koji se nalazi ispred kontrolne table, inženjeri su uspeli da smanje energiju sudara na elektroenergetski sistem i bateriju. Struktura raspodele tereta A-stuba takođe sprečava deformacije prostora za putnike. E-GMP maksimizuje unutrašnji prostor zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku, kratkim prednjim i zadnjim prepustima i tankom modulu kokpita. Sa paketom baterija postavljenim ispod poda, E-GMP stvara ravni pod za kabinu. Ovo putnicima pruža više prostora za noge, istovremeno omogućavajući različite rasporede prednjih i zadnjih sedišta.

Efikasan i moćan sistem za elektrifikaciju

Kompaktni novi snažni električni (PE) sistem E-GMP-a sastoji se od snažnog motora, EV menjača i pretvarača. Ove tri komponente su integrisane u jedan kompaktni modul. Ovo osigurava moćne performanse povećavajući maksimalnu brzinu obrtaja motora za do 70 procenata u poređenju sa postojećim motorima. Motor velike brzine je manji od ostalih motora, pružajući uporedive performanse i daje efikasnost u prostoru i težini. Pored toga, standardizovani sistem baterija može se podesiti tako da nudi performanse odgovarajuće određenom segmentu vozila, maksimalizuje domet vožnje ili zadovoljava različite potrebe kupaca. Motorom upravlja upravljački modul pretvarača, koji usvaja poluprovodnike od silicijum-karbida (SiC). Ovaj motor može povećati efikasnost sistema za oko 2 ~ 3 procenta, što znači da se vozilo može voziti približno 5 procenata duže na istoj energiji baterije. E-GMP se za pogon oslanja na zadnje točkove. Kupci će moći da biraju između konfiguracija pogona na zadnje točkove i na sva četiri točka; modeli sa poslednjim mogu biti opremljeni dodatnim motorom. Sistem pogona na sva četiri točka uključuje EV rastavljač, koji može da kontroliše vezu između dodatnog motora i prednjih točkova, i da se prebacuje između režima pogona na dva točka i na sva četiri točka kako bi povećao efikasnost nudeći idealan nivo snage ili performansi za trenutne uslove vožnje. Sva vozila razvijena sa E-GMP platformom koriste standardizovani pojedinačni tip baterijskog modula. Ovaj modul se sastoji od standardnih pljosnatih ćelija i može se pakovati u različitim količinama, koliko je potrebno za svako vozilo.

Višenamenski (800V i 400V) i dvosmerni sistem punjenja

Većina postojećih električnih vozila i infrastruktura za brzo punjenje pružaju 50kV ~ 150kV punjenja za električna vozila opremljena sistemom od 400V; međutim, razvoj infrastrukture od 800V, sa punjenjem do 350kV, postepeno će omogućiti još brže punjenje. U skladu sa ovim trendom, Hyundai Motor Group je kao strateški partner i akcionar uložio u IONITY, vodeću evropsku mrežu za punjenje velike snage. IONITY upravlja sa 308 stanica za punjenje velike snage (HPC) - kapaciteta punjenja do 350 kV - duž autoputeva u evropskim zemljama. Kompanija planira da poveća broj na 400 HPC stanica do 2022. godine, uključujući 51 trenutno u izgradnji. E-GMP nudi mogućnost punjenja od 800 V standardno i omogućava punjenje od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sistem više punjenja je prva patentirana tehnologija na svetu koja upravlja motorom i pretvaračem za pojačanje od 400 V do 800 V za stabilnu kompatibilnost punjenja. BEV zasnovan na E-GMP sposoban je za maksimalni domet od preko 500 km sa potpuno napunjenom baterijom, u skladu sa Svetskom harmonizovanom procedurom za laka vozila (VLTP). Štaviše, velikom brzinom može da napuni do 80 procenata za samo 18 minuta, a može da doda i do 100 kilometara dometa za samo pet minuta. Za razliku od prethodnih BEV-ova, koji prihvataju samo jednosmerno punjenje, sistem punjenja E-GMP-a je fleksibilniji. Novorazvijena integrisana jedinica za kontrolu punjenja (ICCU) kompanije E-GMP predstavlja nadogradnju postojećih ugrađenih punjača na vozilu (OBC), koji obično omogućavaju tok električne energije u jednom smeru iz spoljnog izvora napajanja. ICCU omogućava novu funkciju opterećenja vozila (V2L), koja može dodatno prazniti energiju iz akumulatora vozila bez dodatnih komponenti. Ovo omogućava BEV zasnovanom na E-GMP da upravlja bilo kojim drugim električnim mašinama (110 / 220V). Sistem se čak može koristiti za punjenje još jednog EV-a. Nova V2L funkcija može da isporuči do 3,5 kV snage i da radi do 24 sata sa srednjim klima uređajima i 55-inčnim televizorom.

E-GMP će podržati budući rast prodaje električnih automobila širom sveta

Hyundai Motor Group uložio je znatan napor da se pripremi za eru elektrifikacije. Grupa je 2015. godine završila uvođenje sistema masovne proizvodnje za sva elektrifikovana vozila, uključujući ona sa HEV, PHEV, BEV i FCEV. E-GMP će podržati planove Hyundai Motor Group da predstavi ukupno 23 BEV modela, uključujući 11 namenskih BEV modela, i proda više od 1 milion BEV širom sveta do 2025. godine. Kao deo svoje BEV vizije, Hyundai Motor Compani je lansirao svoj namenski „IONIQ „Brend BEV u avgustu 2020. godine, koji uključuje tri namenska BEV modela, IONIQ 5, 6 i 7 do 2024. Ovo trenutno pokriva različite segmente vozila.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.