Kako inovativna tehnologija Vehicle-to-Grid može podržati obnovljivu budućnost

  • EV koja su opremljena inovativnom tehnologijom Vehicle-to-Grid (V2G) mogu poslužiti kao jedinice za skladištenje obnovljive energije

  • Koristeći obnovljivu energiju uskladištenu u baterijama EV i vraćajući je tokom vršnih perioda u mrežu, V2G tehnologija stvara dobrobit za vlasnike električnih vozila i čitava društva

  • Projekti Hyundai Motor u Holandiji i Nemačkoj daju uvid u obećavajuću budućnost V2G tehnologije


Ofenbah, 14. decembar 2022. - Prema nedavnoj proceni Evropske agencije za životnu sredinu, do 80 odsto automobila u EU biće potpuno električni do 2050. godine. Pošto broj vlasnika električnih vozila nastavlja da raste, već u narednoj deceniji će na našim putevima doći do brzog povećanja broja automobila sa nultom emisijom.

Iako je prelazak na obnovljive izvore energije svakako pozitivan za životnu sredinu, ova drastična transformacija će ipak doneti i niz izazova za potrošače, zajednice i stabilnost lokalne električne mreže.

Inovativna tehnologija Vehicle-to-Grid (V2G) nudi potencijalno rešenje za podršku prelasku na obnovljivu energiju. V2G može da iskoristi obnovljivu energiju uskladištenu u baterijama EV i da je vrati u mrežu tokom vršnih perioda, što je korisno i vlasnicima električnih vozila, i čitavim društvima.Izazovi prelaska na obnovljivu energiju

Prvi izazov koji treba razmotriti jeste povećanje broja električnih vozila na putevima, što će zahtevati upotrebu više obnovljive energije. Već je uobičajeno da postoji skok u potražnji za energijom koji nastaje kad se ljudi probude ujutru i uključe svoj čajnik ili kada nakon posla kuvaju večernji obrok dok gledaju televiziju.

Drugo, niže stope iskorišćenja elektrana neizbežno vode do većih operativnih troškova. To će izazvati povećanje cene električne energije za potrošače, kao i potencijalne skokove cena.

Treće, iako nivo fosilnih goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije polako opada - smanjujući se sa 39 procenata u 2019. na 37 procenata u 2021. - intenzitet stvaranja energije uz emisiju ugljenika mora i dalje biti značajno smanjivan.

Konačno, zemlje širom sveta treba da se prilagode tome da povećaju svoje kapacitete i generišu dovoljno energije da bi zadovoljile ovu novu potražnju.

Da bismo se uhvatili u koštac sa ovim izazovima i olakšali prelazak na obnovljivu energiju, baterije EV mogu ponuditi veoma efikasno rešenje za inteligentno skladištenje i distribuciju energije.

Kako tehnologija Vehicle-to-Grid može pomoći?

Tehnologija Vehicle-to-Grid (V2G) je inovativan koncept koji se razvija da bi se iskoristile mogućnosti koje pružaju baterije. Ova tehnologija bi mogla postati ključna karakteristika kojom će biti opremljena sva EV. Hyundai, kao jedan od vodećih proizvođača, ostvaruje značajan napredak u toj oblasti.

V2G tehnologija omogućava elektroenergetskim mrežama da se nose sa uvećanim opterećenjem nastalim zbog punjenja miliona EV, dok istovremeno bolje integriše u sistem više obnovljivih izvora energije koji su samo povremeno na raspolaganju. EV koja su opremljena V2G tehnologijom mogu poslužiti kao jedinice za skladištenje obnovljive energije.

Baterije EV koja podržavaju V2G tehnologiju mogu se koristiti kao bafer u mrežnom sistemu kad god je potrebno. Vozila mogu vratiti obnovljivu energiju u mrežu onda kada solarna energija ili energija vetra ne mogu da se generišu, kao u večerima bez vetra. Slično ovome, tokom vremena vršnih opterećenja, kada se troše velike količine energije, EV mogu da isporuče električnu energiju nazad u mrežu kako bi se uravnotežila potražnja.

„V2G tehnologija će električnim vozilima dati još jednu svrhu osim prevoza putnika. Njihova energija se može vratiti u mrežu da bi je koristile lokalne kompanije za distribuciju energije, a njihove baterije se takođe mogu koristiti za skladištenje energije, pomažući distributerima energije da stabilizuju mrežu”, kaže Yukihiro Maeda, šef Cross-Carline sektora u Hyundai Motor Europe. „Pored upravljanja snabdevanjem energijom u vršnim vremenima i pomaganju u dekarbonizaciji elektroenergetskog sistema, ova tehnologija čak ima potencijal da stvori finansijsku korist za vozače i distributere mreže, kao i da pruži značajnu dobrobit za životnu sredinu tako što podržava dekarbonizaciju električne mreže”.

U sledećem videu, Nicki Shields, automobilski novinar i stručnjak za EV, objašnjava kako V2G tehnologija radi i ističe prednosti ove tehnologije za društvo.

Društvene prednosti V2G tehnologije

Uz pogodnosti za vlasnike električnih vozila, kako se infrastruktura za podršku V2G tehnologiji bude razvijala i širila, ta tehnologija će imati potencijal da doprinese celom društvu, lokalnim energetskim mrežama i životnoj sredini.

Kada vetroturbine ili solarni paneli proizvedu više električne energije nego što je potrebno mreži, električna vozila koja imaju V2G mogu se koristiti za skladištenje viška električne energije. Zato bi V2G tehnologija mogla u budućnosti igrati ključnu ulogu u upravljanju snabdevanjem energijom.

Pored podrške stabilizaciji lokalne mreže, V2G tehnologija će doprineti i pouzdanom snabdevanju obnovljivom energijom. Na strani ponude, demokratizacija obnovljive energije je već tu. Ali sa V2G tehnologijom, postoji potencijal da se to isto postigne i na strani potražnje.

U proseku, većina automobila je parkirana i miruje tokom 96 odsto vremena, ili preko 23 sata dnevno, dok dnevna putovanja obično zahtevaju za realnu vožnju tek jednu desetinu kapaciteta baterije električnog vozila. Pošto su vozila punili po nižoj ceni, tokom vremena van vršnog opterećenja, vlasnici električnih vozila mogu, u vršnim satima kada je struje malo a njena cena veća, prodati neiskorišćenu energiju iz baterija svojih EV.

Na taj način se baterije EV mogu koristiti za podrškustabilnosti mreže, kao izvor fleksibilne energije sa niskom emisijom ugljenika. Ovo štedi važne kapacitete mreže i smanjuje dobavljačima energije operativne troškove.

Budućnost V2G

V2G je tehnologija budućnosti koja je već dostupna. Reorganizacija mreže - koja zahteva saradnju sa nizom zainteresovanih strana, uključujući vlade, dobavljače energije i OEM - već je u toku. Pored toga, uspostavlja se zajednički protokol za komunikaciju između EV i mreže.

Jedno EV može da uskladišti dovoljno električne energije za snabdevanje do pet domaćinstava tokom 24 sata. Čitava flota vozila mogla bi imati veliki uticaj na cele gradove, pružajući mogućnost da iskoriste višak obnovljive energije tokom dana i nadoknade vršnu jutarnju i večernju potražnju u mreži. Zahvaljujući V2G tehnologiji, automobili neće biti u stanju da isporučuju energiju samo u mrežu, već i u domove vlasnika.

Da bi sve ovo bilo moguće i da bi se podstaklo dalje uvođenje V2G tehnologije, neophodan je dalji razvoj poslovnih modela, studija o komercijalnoj izvodljivosti i razmatranje regulatornih pitanja.

Masovno usvajanje V2G zahteva intenzivne promene i kontinuirani razvoj

Međutim, podsticanje masovnog usvajanja V2G zahtevaće sveobuhvatno prihvatanje i promene u ponašanju potrošača, kao i kontinuirani razvoj i digitalizaciju energetskih mreža, te povećanu saradnju između učesnika ekosistema kao što su vlade.

Iako se V2G velikih razmera možda neće ostvariti u većem obimu tokom sledećih nekoliko godina, to je rešenje koje, kako prodaja električnih vozila bude nastavila da raste, ima potencijal da u budućnosti ponudi mnoge prednosti potrošačima, posebno u vreme nestašice energije i rastućih cena energije.

V2G projekti u Holandiji i Nemačkoj

Hyundai uvek traži društveno prihvatljiva rešenja za podršku svojoj viziji Napretka za čovečanstvo i cilju postizanja ugljeničke neutralnost u Evropi do 2035. U Evropi, kompanija već primenjuje V2G tehnologiju u praksi. Radeći sa partnerima u oblasti tehnologije i snabdevanja energijom, ostvarena su dva ključna pilot-projekta u Holandiji i Nemačkoj.

Holandski grad Utreht ima cilj da postane prvi dvosmerni region u svetu. Tamo Hyundai radi zajedno sa lokalnim operaterom mobilnosti We Drive Solar tako što postavlja flotu IONIQ 5 jedinica za novu uslugu mobilnosti koju pokreće V2G tehnologija.

„Ambicija kompanije We Drive Solar jeste da realizuje masovnu primenu V2G sa flotom od stotina dvosmerno deljenih IONIQ 5 jedinica u Utrehtu, a kasnije i u drugim gradovima u Evropi”, kaže Robin Berg, direktor We Drive Solar. „S tim ciljem gradimo najveću fabriku dvosmernih stanica za punjenje u Evropi i blisko sarađujemo sa Hyundaijem kako bismo omogućili proširenje dvosmernog ekosistema.”

U međuvremenu, u Nemačkoj, Hyundai sarađuje sa kompanijom Next Kraftwerke, koja funkcioniše kao posrednik između mreže i onih koji su snabdevači energijom.

„Tokom pilot-projekta u Nemačkoj bili smo u mogućnosti da koristimo instalacije da bismo testirali tehničku izvodljivost buduće V2G usluge”, kaže Jens Kronen, viši menadžer za otvorene inovacije u Hyundai CRADLE, ogranku kompanije za otvorene inovacije i rizične investicije. „Cilj je bio da se predkvalifikuju e-vozila Hyundai Motor Group i da se obezbedi sekundarna kontrolna snaga (SRL). Sa tom investicijom uspeli smo da povežemo automobile kao virtuelnu elektranu i učestvujemo na energetskom tržištu.

Ovi pilot-projekti pomažu Hyundaiju da bolje razume kakvi tehnički zahtevi su potrebni da bi se V2G primenio u velikom obimu, tako što pružaju potencijalno rešenje za balansiranje ponude i tražnje u lokalnim mrežama. Oni takođe pokazuju kako se mogu podržati novi učesnici na energetskom tržištu, kao i kako se zajednice mogu ojačati da ostvare korist od izvora energije bez ugljenika.

1. https://www.eea.europa.eu/publications/electric-vehicles-and-the-energy

2. https://todaytimeslive.com/technology/162027.html

3. Proračun je zasnovan na procenjenoj potrošnji od 10-15 kWh dnevno po četvoročlanom domaćinstvu (bez EV i solarnih panela), sa individualnim domaćinstvima koja se sekvencijalno napajaju. V2G tehnologija je predmet kontinuiranog praćenja i istraživanja s ciljem da se obezbedi tačnost merenja parametara. Međutim, stvarni proces napajanja domaćinstava energijom iz V2G EV zavisi od primenjenih tehničkih rešenja, uslova specifičnih za domaćinstvo i konkretnih profila potrošnje energije i može se razlikovati od gornjeg proračuna.



Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.