Motional I Hyundai Motor Group otkrivaju novi IONIQ 5 Robotaksi
  • Potpuno električan IONIQ 5 - zasnovan na robotaksiju je prvo komercijalno vozilo kompanije Motional i biće korišćeno u javnoj vožnji po gradu bez vozača, počevši od 2023. godine
  • Vozilo predstavlja proizvod nenadmašne ekspertize i partnerstva između kompanije Motional i Hyundai Motor Group-e

Boston, MA, SAD/Seul, Koreja: 31. Avgust, 2021 - Danas, Motional, globalni lider u tehnologiji upravljanja vozilom bez vozača, i Hyundai Motor Group-a otkrivaju robotaksi zasnovan na modelu IONIQ 5 (ovde se naziva IONIQ 5 robotaksi), Motional-ovo vozilo nove generacije robotaksija.

Zasnovano na potpuno električnom Hyundai IONIQ 5 vozilu, koji je lansiran širom sveta ranije ove godine, IONIQ 5 robotaksi predstavlja SAE Nivo 4 autonomnih vozila kojima se može bezbedno upravljati bez vozača.  Robotaksi je vozilo sa nultom emisijom izduvnih gasova i predstavlja težnju dve tehnologije koje se najviše transformišu u pokretljivosti: elektrifikacija i autonomija. Spajanje ovih tehnologija čini transport pametnijim, bezbednijim i održivijim.

IONIQ 5 robotaksi ujedno predstavlja i prvo komercijalno vozilo kompanije Motional i ukazuje na ključnu prekretnicu u poslovanju samog preduzeća. Motional, uz značajno partnerstvo sa Lyft kompanijom, će započeti sa javnim prevozom putnika u IONIQ 5 robotaksiju 2023.godine.

Predstavljanje novog IONIQ 5 Robotaksija

IONIQ 5 robotaksi ima tehnološki vođen dizajn koji slavi inovaciju iza autonomne rada. Skup senzora istaknut je sa spoljašnje strane vozila, radi lakšeg razlikovanja robotaksija od vozila sa kojima upravlja čovek. Robotaksi ima više od 30 senzora - kombinaciju kamera, radara i lidara - koji pružaju snažnu percepciju od 360 stepeni, fotografije visoke rezolucije i detektovanje jako udaljenih objekata radi bezbednog autonomnog rada u različitim voznim okruženjima. Robotaksi će biti opremljen

Motional-ovom proverenom tehnologijom bez vozača, koji uključuje napredne sisteme mašinskog učenja - obučeni decenijama na podacima iz realnog sveta - što omogućava vozilu da se bezbedno snalazi u izazovnim i kompleksnim situacijama.

Po ugledu na Električne Globalne Modularne Platforme (E-GMP), platforma namenskog električnog vozila (BEV) Hyundai Motor Group, unutrašnjost IONIQ 5 robotaksija pruža putnicima prostrano mesto za rad,  opuštanje i druženje tokom vožnje bez vozača. Unutrašnjost vozila će sadržati i deo interfejsa koji se odnosi na samog vozača kako bi omogućili putnicima da komuniciraju sa samim vozilom tokom vožnje, kao što je usmeravanje vozila na dodatna stajališta. Iskustva putnika će postaviti nove standarde vožnji bez vozača.

Razvoj vozila

Kao rezultat partnerstva između Motional i Hyundai Motor Group-e, IONIQ 5 robotaksi je izgrađen od samog temelja da bi u potpunosti bio vozilo bez vozača. Tokom faze razvoja dve pomenute kompanije su radile ruku pod ruku, i svaka je pružala svoju kritičku ekspertizu: Motional u tehnologiji vožnje bez vozača i Hyundai u mogućnosti istraživanja i razvoja (R&D) i globalne proizvodnje vozila.

Krajnji rezultat je besprekorna integracija između tela i mozga vozila, pri čemu hardver i autonomija sinhronizovano funkcionišu radi visoko napredne, bezbedne i sposobne vožnje bez vozača. IONIQ 5 robotaksi je izrađen po ugledu na E - GMP (Globalna platforma za električna vozila) Grupe, za izuzetno brzo punjenje i vožnju na daljinu, maksimalno koristeći flotu robotaksija kompanije Motional.

IONIQ 5 dolazi sa naprednom sigurnošću i pouzdanošću Grupe, i globalno je prilagodljiv , jedinstveno pozicionirajući robotaksi kao isplativ proizvod na tržištu.

“Ovaj robotaksi predstavlja viziju Motional-a da budućnost vožnje bez vozača postaje stvarnost,“ izjavio je izvršni direktor kompanije Motional, Karl Lagnemma. “Kroz strateško partnerstvo sa Hyundai Motor Group-om i Aptiv-om, imamo neuporedivu ekspertizu u automobilskoj i softverskoj industriji tokom celog procesa razvoja vozila. Ova bliska saradnja nam omogućava proizvodnju robotaksija koji je ujedno jako siguran i pouzdan, pri tome je i ekonomičan za globalnu proizvodnju. Fokusirani smo na masovnu komercijalizaciju IONIQ 5 robotaksija, koji je u tu svrhu i napravljen.

Akcenat Motional-a i Grupe na bezbednosti i udobnosti putnika jasno je vidljiv u celom vozilu.

U svakoj funkciji postoji više bezbednosnih sistema kao što su navigacija, upravljanje, kočenje i snaga, kako bi svaka vožnja bila sigurna i mirna. Motional će putnicima moći da pruži i daljinsku podršku za vozila (RVA) IONIQ 5 robotaksija, ukoliko dođe do nekih nepredviđenih okolnosti kao što su radovi na putu ili poplave. U tom slučaju, operator podrške Motional-a će moći istog trenutka da se poveže sa vozilom i usmeri ga na novu putanju.

“Hyundai Motor je razvio svoj IONIQ 5, zasnovan na baterijsko električnoj EV platformi, u platformu za potpuno autonomna vozila,” izjavio je Woongjun Jang, rukovodilac Autonomnog centra za vožnju u Hyundai Motor Group-i. “ Za robotaksi koji je baziran na IONIQ 5, primenili smo različite sisteme redundancije,  pored skupa tehnologija koje su zadužene za bezbednost i pogodnost putnika. Uspešnom integracijom IONIQ 5 robotaksija Grupe sa Motional tehnologijom autonomne vožnje, sa ponosom objavljujemo da smo postigli još jednu važnu prekretnicu na putu komercijalizacije našeg robotaksija. ” 

Lider u Komercijalnim uslugama robotaksija

Motional je osnovan u martu 2020.godine kao zajedničko preduzeće za autonomnu vožnju između Hyundai Motor Group-e i jedne od najvećih proizvođača vozila, koji nudi pametna prenosiva rešenja, i Aptiv-a, svetskog lidera u industrijskoj tehnologiji u naprednoj bezbednosti, elektrifikaciji i povezanosti vozila. Motional je nastao da bi unapredio razvoj i komercijalizaciju svetskih najuspešnijih i najsigurnijih autonomnih vozila.

Motional tim iza sebe ima više decenija ekspertize u razvijanju tehnologije bez vozača i nenadmašno iskustvo u upravljanju komercijalnim robotaksi uslugama. Kompanija je prevezla stotine hiljada potrošača putem korišćenja usluge samostalne vožnje putem Lyft mreže u Las Vegasu, najistaknutija javna mreža flote robotaksija, u svojoj industriji je jedini partner sa dve kompanije koje se bave prevozom: Lyft i Via. Sa ovim neprocenjivim iskustvom Motional ulazi u sledeću fazu komercijalnog plana puta gde lansira svoju uslugu vožnje bez vozača, počev od 2023, na mreži Lyft. IONIQ 5 robotaksi će biti raspoređen na više američkih tržišta , označavajući prekretnicu tehnologije vožnje bez vozača i postavljanje temelja za pretvaranje robotaksija u svetsku stvarnost.

Motional i Hyundai Motor Group-a prvi put će javno predstaviti IONIQ 5 robotaksi na Mobility sajmu IAA u Minhenu, od 7. do 12. septembra.  Grupa se unapred raduje što će na sajmu izložiti više o ovoj temi.

O kompaniji Motional

Motional je kompanija zasnovana na tehnologiji vožnje bez vozača, koja samoupravljanje vozila čini bezbednim, pouzdanim i dostupnim u realnom vremenu.Tim Motional-a napravio je neke od najvećih napredaka u industriji, uključujući i potpuno autonomnu vožnju u SAD-u, lansiranje prvog svetskog pilota robotaksija, i jedne od najistaknutijih svetkih javnih flota robotaksija koje su obavile preko 100.000 javnih vožnji.

Sa sedištem u Bostonu, Motional posluje u SAD-u i Aziji.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.