Od lokalnih akcija do prve akcije čišćenja van Evrope: uspešna druga godina partnerstva sa Healthy Seas

  • Panevropsko partnerstvo između Hyundai Motor i organizacije za zaštitu mora Healthy Seas počelo je 2021. godine a prošireno 2022.

  • Tokom prošle godine aktivnosti su uključivale čišćenje plaža i podmorja, kao i edukativne programe za školsku decu

  • Ovo partnerstvo preduzelo je i prvo čišćenje u Južnoj Koreji, na Ghost Diving području

  • Partnerstvo snažno podržava cirkularnu ekonomiju ugrađivanjem prikupljenog otpada u Hyundai proizvode, kao što su ECONYL® prostirke u IONIQ 5 i IONIQ 6



Ofenbah, 01.februar 2023. - Nakon što je prošlog marta najavljeno produženje njihovog partnerstva, Hyundai Motor i Healthy Seas nastavili su uspešnu godinu. Pre nego što saznate kakva uzbuđenja donosi treća godina partnerstva, koja će biti ispunjena projektima i aktivnostima, dajemo osvrt na sve što je ovom saradnjom postignuto u 2022.

Prošle godine je partnerstvo preduzelo više od deset akcija u Evropi a, po prvi put, i jednu van Evrope, u Južnoj Koreji. Od 2021. godine partnerstvo je proširilo obim i sada uključuje i aktivnosti  u kojima je postignut viši nivo angažovanja - ne samo među školarcima već i u lokalnim zajednicama i zaposlenima u kompaniji.

Kao lider na polju održivih i inovativnih rešenja za mobilnost, Hyundai je izuzetno posvećen svojoj viziji ‘Napretka za čovečanstvo’. Prošlogodišnje aktivnosti su bile u rasponu od aktivnosti na recikliranju otpada, kao što su čišćenje plaža i podmorja radi uklanjanja napuštene ribolovne opreme, preko edukativnih programa u kojima su deca i lokalne zajednice mogle da više nauče o očuvanju mora i održivom načinu života, do promovisanja cirkularne ekonomije.

Napuštene najlonske mreže koje su izvučene tokom akcija čišćenja sa Healthy Seas reciklira osnivač Healthy Seasa, Aquafil. Ove mreže, zajedno sa drugim najlonskim otpadom, pretvaraju se u reciklirani ECONYL® najlon koji služi za proizvodnju održivih proizvoda.

„Neverovatno je šta smo kroz partnerstvo sa Healthy Seas uspeli da postignemo u 2022. Zahvaljujući proširenju obima saradnje, Hyundai i Healthy Seas bili su u mogućnosti da se još više angažuju zajedno sa priobalnim zajednicama, školarcima i našim zaposlenima”, rekao je Michael Cole, predsednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe. „Postigli smo veliki uspeh tokom prve i druge godine našeg partnerstva. Nadamo se da ćemo ove godine nastaviti da ostvarujemo našu viziju ‘Napredak za čovečanstvo’.”

Povratak na Itaku

Nakon rekordne akcije čišćenja na grčkom ostrvu Itaka 2021. godine, Healthy Seas i Hyundai su se vratili da preduzmu akciju i 2022. i nastave ono što je partnerstvo započelo pre dve godine.

Projekat „Povratak u Itaku” veoma je angažovao zajednicu Itake, fokusirajući se na podršku ribarima i obrazovanje lokalne dece. U edukativnim programima učestvovalo je oko 180 dece.

Nakon čišćenja mora 2021. godine na mestu napuštenog ribnjaka, što je uključivalo uklanjanje metalnih komada, cevi i pet tona ribarskih mreža, uklonjeno je tokom 2022. dodatnih 18,5 tona ribarskih mreža. Ovaj podvig ne bi bio moguć bez podrške deset organizacija i partnera, kao i projektnog tima od 45 ljudi, uključujući 15 ronilaca.

Čišćenje okeana radi zaštite biodiverziteta

Osim početne aktivnosti na Itaci, Hyundai je podržavao Healthy Seas tokom 2022. godine organizovanjem različitih ronilačkih aktivnosti za izvlačenje iz mora i okeana napuštenih ribarskih mreža i ribolovne opreme. Tokom 2022. godine, partnerstvo je preduzimalo akcije čišćenja u Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj i Južnoj Koreji, što je prva akcija koju su Hyundai i Healthy Seas zajedno preduzeli van Evrope.

Tokom svih akcija čišćenja, više od 55 ronilaca dobrovoljaca pomoglo je u prikupljanju napuštenih mreža i drugog otpada iz vode, sakupivši ukupno 27 tona otpada.

Podučavanje dece o održivosti i očuvanju mora

Pored čišćenja, Hyundai i Healthy Seas organizovali su u nekoliko zemalja i lokalne obrazovne aktivnosti za oko 400 školaraca. Svrha tih obrazovnih programa je da decu nauče važnosti očuvanja čistoće svetskih okeana. Tu mladi uče o negativnim efektima koje zagađenje okeana može imati na morski i ljudski život, nadajući se da će sprečiti veće zagađenje u budućnosti.

Prošla godina počela je radionicom u Tosa de Maru u Španiji, u kojoj je Healthy Seas iskustvo virtuelne realnosti omogućilo deci da rone tokom jednog dana. Nakon toga, partnerstvo je organizovalo kreativnu radionicu u londonskoj galeriji moderne umetnosti Tate Modern. Učenici lokalne škole imali su priliku da kreiraju nešto lepo koristeći smeće na zabavnom putovanju od otpada do umetnosti.

Nakon leta, kada je fokus bio na aktivnostima čišćenja, u drugoj polovini 2022. održana su tri velika programa u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj.

Podržavajući posvećenost Hyundai Motor France sportskom trčanju, Healthy Seas je pomogao da se uoči godišnjeg polumaratona Marseille-Cassis Classique Internationale organizuje trka u plogingu, kombinaciji trčanja i skupljanja smeća. Učesnici su trčali duž mora i zastajali da pokupe otpad sa plaža u Marseju. Partnerstvo je takođe posetilo škole u oba grada, po kojima je trka dobila ime. Učenje o očuvanju mora budilo je kod školaraca radoznalost, lokalna zajednica je pokazala da ceni ove aktivnosti, a pridružili su im se mnogi nastavnici i roditelji.

Ubrzo nakon programa u Francuskoj, Healthy Seas i Hyundai održali su još jedan veliki edukativni dan u Milanu, sa fokusom na cirkularnu ekonomiju i prednosti saradnje. Više od 70 dece učestvovalo je u manifestaciji u kojoj su se mogli upoznati sa razornim efektima napuštenih ribolovnih alata na biodiverzitet mora, kao i o rezultatima našeg partnerskog čišćenja. Mogli su tu da vide i dodirnu ECONYL® predivo stvoreno reciklažom i uče o održivim proizvodima napravljenim od njega, među kojima su prostirke u modelima IONIQ 5 i IONIQ 6.



Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.