Snaga električnog pogona: idite sa nagrađivanim Hyundai IONIQ 5 u letnju avanturu sa prikolicom
  • Snažna sposobnost vuče IONIQ 5 čini ga idealnim vozilom za putovanje u prirodi sa prikolicom, bez emisija štetnih gasova
  • Zahvaljujući Hyundai Električno-globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), IONIQ 5 nudi vrhunsku stabilnost prilikom vuče prikolica i karavana
  • Njegova inovativna V2L funkcionalnost može da puni i napaja sve vrste električne opreme, dajući kupcima mogućnost da otputuju daleko u prirodu

Ofenbah, 1. avgust 2022. - Uživanje u prirodi moguće je tokom cele godine, ali sada kada je leto, potencijal da se krene na putovanje i uživa u čudu i strahopoštovanju koje nudi priroda veći je nego ikada. Međutim, za one koji žive u gradovima ili varošima i koji žele da budu na otvorenom pod zvezdama, na jezeru ili nekom drugom mestu lepote prirode, to često može iziskivati da vuku dodatnu opremu, bilo da je to prikolica sa opremom za kampovanje ili karavan pune veličine.
Zahvaljujući velikom kapacitetu za vuču, vlasnici Hyundai IONIQ 5, svetskog automobila godine 2022, mogu uživati radeći upravo to. A pošto je IONIQ 5 potpuno električni CUV srednje veličine koji nudi putovanja bez emisija štetnih gasova, to mogu učiniti uz svest da će na odredište stići na jedan od ekološki najprihvatljivijih mogućih načina.

Spremni za istraživanje

IONIQ 5 je dovoljno moćan da vuče prikolice sa ukupnom težinom vozila do 1.600 kilograma - to je na primer više nego dovoljno za 7,5 metara dug karavan sa ležajevima za 6 osoba. Takođe obezbeđuje 527 litara prtljažnog prostora, koji se povećava na 1.587 litara kada su sedišta u drugom redu potpuno preklopljena.
Dodatna mogućnost je to što sedišta u drugom redu mogu da se pomeraju napred do 135 mm a mogu se još i preklopiti u odnosu 6:4. Štaviše, ako ni to nije dovoljno, kupci mogu da koriste dodatni prostor za odlaganje u prednjem prtljažniku, koji nudi kapacitet do 57 litara, što je posebno korisno za duža putovanja.
Obožavaoci avantura koji kupe ažurirani Hyundai IONIQ 5 model za 2023. sada će moći sa jednim punjenjem da istražuju još dalje. Zahvaljujući novoj bateriji od 77,4 kWh, 2WD verzija ovog nagrađivanog, potpuno električnog srednjeg CUV sa 19-inčnim alu felnama, ponudiće putovanje bez emisije štetnih gasova sa dometom do 507 kilometara, prema WLTP.
Za one koji žele da avantura traje duže od leta, funkcija za kondicioniranje baterije omogućava IONIQ 5 da tokom putovanja automatski prilagodi temperaturu nove baterije od 77,4 kWh, kako bi obezbedio optimalne uslove punjenja kada stigne do stanice za punjenje. Garantujući u realnosti poboljšane performanse punjenja u hladnim vremenskim uslovima, ova funkcija se automatski aktivira kada se tačka brzog punjenja unese u navigacioni sistem vozila korišćenjem povezane rute.

Veća stabilnost vuče

Progresivni dizajn IONIQ 5 nije dobar samo da mami uzdahe - on takođe čini automobil savršenim za vuču. Izgrađen na namenskoj Električno-globalnoj modularnoj platformi Hyundai Motor Group (E-GMP), dug 4.635 mm, 1.890 mm širok i visine 1.605 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 3.000 mm, obezbeđuje nizak položaj i širinu, sa idealnim centrom gravitacije za superiornu stabilnost prilikom vuče.
E-GMP takođe omogućava ravan pod koji čini mogućim inovativan dizajn enterijera i daje dodatni prostor za noge. Sa prostranošću velikog putničkog automobila u srednjem CUV, IONIQ 5 će obezbediti da putnici stignu u prirodu opušteni i potpuno usklađeni sa okruženjem.

Prilagodljivi domet pritiskom na dugme

Vozačima kojima je prvi put da iskuse električno putovanje sa nultom emisijom gasova dok vuku prikolicu, IONIQ 5 nudi funkciju koja im omogućava da bolje planiraju svoja putovanja. Koristeći telematski sistem, kupci mogu da podese kategoriju težine svoje prikolice a očekivani domet vožnje će se u skladu s tim prilagoditi čak i pre nego što putovanje počne. To znači da vlasnici IONIQ 5 mogu unapred planirati sledeće zaustavljanje radi punjenja.

Ultrabrzo punjenje za kvalitetnije iskorišćeno vreme

Uz ultrabrzo punjenje IONIQ 5, vozači ne moraju brinuti o tome da će morati predugo čekati pre nego što nastave put ka odredištu. Sa punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može da se napuni od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta, dok kratko punjenje od pet minuta može povećati domet do 100 kilometara (bez prikolice), prema WLTP.
Naravno, vreme punjenja može se iskoristiti i kao prilika da se odmorite od unutrašnjosti vozila. Međutim, možda ne biste želeli, s obzirom na to da je prostrana, prilagodljiva unutrašnjost IONIQ 5 zaista dom daleko od kuće. Njegova elektronski podesiva prednja sedišta naginju se do optimalnog ugla, nudeći luksuzan osećaj bestežinskog stanja i savršenu priliku da se zavalite, opustite, pa čak i odspavate.

Vozilo-za-punjenje funkcija čini ga bankom energije na točkovima

Jedan od aduta IONIQ 5 kada je je reč o pružanju kupcima krajnje slobode za istraživanje jeste njegova inovativna funkcija Vozilo-za-punjenje (Vehicle-to-Load - V2L), koja ga u suštini čini velikom baterijom snage na točkovima - i optimalnim dodatkom kada ste van električne mreže i u divljini. Sa V2L priključkom ispod zadnjih sedišta koji se može aktivirati kada je vozilo uključeno i jednim u portu za spoljašnje punjenje (pomoću isporučenog pretvarača, radi čak i kada je vozilo isključeno) koji obezbeđuju snagu do 3,6 kW, ova funkcija može se koristiti za punjenje i napajanje praktično bilo čega, od pametnog telefona ili laptopa dok ste u pokretu, do aparata za kafu, električnog bicikla, pa čak i čitavog karavana.
Zahvaljujući V2L, uticaj avanture u prirodi na životnu sredinu može se još više smanjiti. Može se koristiti za napajanje ploče za kuvanje, tanjira i roštilja, eliminišući potrebu za korišćenjem gasa, uglja ili drva prilikom kuvanja i osiguravajući da putovanje ostane gotovo 100 odsto bez emisija štetnih gasova.

IONIQ 5 pokreće Camp Zero

Da bi demonstrirao mogućnosti za potpuno električnu vožnju bez štetnih emisija, Hyundai je ovog meseca lansirao u Švedskoj Camp Zero koji pokreće IONIQ 5 - što je potpuno električna kombinacija nagrađivanog Hyundaijevog električnog automobila i minimalistički dizajnirane prikolice-karavana. Uz MINK Camper, aerodinamičnu, laganu prikolicu-karavan, Camp Zero pruža sve što je potrebno za avanture i vrhunsko iskustvo kampovanja, uključujući sve električne pogodnosti, koje naravno pokreće IONIQ 5 pomoću V2L.
Sa jednostavnim dizajnom i neto težinom od samo 520 kg, MINK Camper je opremljen električnim uređajima kao što su indukciona ploča, aparat za espreso, čajnik, električni frižider/zamrzivač, sistem zvučnika, pa čak i niz sijalica na kablu za stvaranje pravog raspoloženja u letnjoj noći. Kao i IONIQ 5, nudi ugrađene 230V i USB utičnice tako da kamperi mogu da povežu i napune svu zamislivu opremu, bez obzira koliko daleko su se usudili da odu u divljinu.

ANWB vučni auto godine 2022.

Vučna sposobnost IONIQ 5 dobila je priznanje i u industriji. Holandsko udruženje za putovanja Royal Dutch Touring Club, poznato jednostavno kao ANWB, proglasilo ga je za vučni automobil godine 2022. - što ga čini prvim potpuno električnim automobilom koji je dobio ovu uglednu titulu. Dokaz, ako je potrebno, da vozači više ne moraju da brinu o vuči kada su vlasnici EV.
Panel stručnjaka ANWB imao je nekoliko kriterijuma prilikom odabira, uključujući tehničke inovacije, značaj za tržište, kapacitet vuče i cene. Žiri je obelodanio da je izabrao IONIQ 5 zbog „... njegovih neverovatnih karakteristika vožnje i pametnih karakteristika za korisnike karavana”, uključujući prilagodljivi domet i V2L. „To čini prelazak sa tradicionalnog na moderan pogon mnogo lakšim za korisnike karavana”, dodali su.

Najnovije

Povratak na listu

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.