Kada punite kod kuće.

Kada punite kod kuće.

Postoje dve opcije za punjenje električnog vozila kod kuće: zidna kutija ili obična kućna utičnica. Oni imaju potpuno različite vrste napona i izlazne snage  i potrebni su različiti kablovi za priključivanje. 

Priključivanje na zidnu kutiju

Priključivanje na zidnu kutiju

Kabl tipa 2. 
Tipične zidne kutije rade na 230V (jednofazne) ili 400V (trofazne) naizmenične struje (AC). Automobili su priključeni kablom tipa 2. Zavisno od zidne kutije, kablovi mogu biti trajno povezani na kutiju ili imati utikače na oba kraja. Oni podržavaju snagu punjenja do 22 kW. 

 

Priključivanje na utičnicu u domaćinstvu.

Priključivanje na utičnicu u domaćinstvu.

ICCB kabl. 
Da biste napunili vaše električno vozilo na utičnicu u domaćinstvu od 230V trebaće vam ICCB-kabl (Ispravljačka kutija sa kablom). Oni imaju utikač za domaćinstvo s jedne strane i utikač tipa 2 s druge strane. Kontrolna kutija komunicara između porta za punjenje i vozila da bi se obezbedilo bezbedno punjenje. Iz razloga što ICCB kablovi i zidne utičnice mogu da dozvole samo punjenje do 2,7kW (zavisno od napajanja električnom energijom u domaćinstvu i ICCB podešavanja), proces može trajati mnogo duže. A budući da stambena strujna kola nisu napravljena za takav neprekidan napon, priključivanje u običnu utičnicu treba samo da bude rezervno rešenje. 

 

Kad punite na javnom mestu.

Kada stanete na javnu stanicu za punjenje, naići ćete na dve različite vrste utičnica koje pružaju različitu vrstu napona i izlazne snage. Neke stanice imaju obe opcije i vaš izbor zavisi od toga šta vam treba u određenom trenutku. 

Regularna stanica za punjenje (AC)

Regularna stanica za punjenje (AC)

Kabl tipa 2. 
Poput zidnih kutija, većina javnih stanica za punjenje radi sa naizmeničnom strujom i zahteva kabl tipa 2. Pretvarač u autu onda pretvara naizmeničnu struju (AC) u jednosmernu (DC). Brzina punjenja (Maksimalan kapacitet punjenja na sat) je određen snagom stanice, obično između 11 i 43 kW (trofazna) ili punjača u vašem autu, obično 7,2 kW (jednofazni) ili 10,5 kW (trofazni), koji god ima manje kW. 

 

Stanice za brzo punjenje (DC)

Stanice za brzo punjenje (DC)

CCS kabl tipa 2. 
Stanice za brzo punjenje koriste jednosmernu struju (DC) i obično imaju stalno povezan kabl Kombinovanog Sistema Punjenja (CCS ili Combo 2). Ovi kablovi su slični kablovima tipa 2, ali imaju dva dodatna kontakta koji omogućavaju brzo punjenje jednosmernom strujom velike snage. Brzina punjenja nije ograničena punjačem u autu koji je kompletno zaobiđen (ne mora da pretvara naizmeničnu u jednosmernu struju). CCS kablovi mogu da prenose do 350 kW, ali malo stanica pruža takvu brzinu punjenja. 

 

Koje kablove treba ja da kupim?

ICCB kabl za upotrebu na utičnici u domaćinstvu je obično već uračunat u cenu vozila. Kabl tipa 2 možete kupiti uz doplatu, ali je obično uključen u cenu uz vozila sa višim paketom dodatne opreme i taj kabl treba da nosite sa sobom kada želite da napunite svoj auto na javnoj stanici za punjenje naizmeničnom strujom (AC). CCS kabl tipa 2 je obično instaliran na svim stanicama za brzo punjenje (DC), tako da ne morate da kupujete kabl i nosite ga sa sobom. 

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.