Normalno punjenje naizmeničnom strujom i brzo punjenje jednosmernom strujom.

Normalno punjenje naizmeničnom strujom i brzo punjenje jednosmernom strujom.

Postoje dva tipa punjenja električnih vozila: normalno punjenje naizmeničnom strujom (AC) i brzo punjenje jednosmernom strujom. Normalno punjenje naizmeničnom strujom je manjeg energetskog intenziteta što ga čini mnogo sporijim. Kada punite kod kuće pomoću utičnice ili zidne kutije, ili čak na nekim javnim stanicama, koristićete naizmeničnu struju. Brzo punjenje jednosmernom strujom se završava za manje od sat vremena i obično se može naći na javnim stanicama za punjenje. 

Normalno punjenje naizmeničnom strujom (AC).

Normalno punjenje naizmeničnom strujom (AC).

Zidne kutije za punjenje kod kuće obično nude do 22 kW. Vreme punjenja takođe zavisi od kapaciteta i starosti baterije, kao i od kapaciteta punjača u vozilu. Punjač u vozilu pretvara naizmeničnu (AC) u jednosmernu (DC) energiju koja se čuva u visokonaponskoj bateriji vozila. Priključivanjem na utičnicu u domaćinstvu takođe punite naizmeničnom strujom. 

Brzo punjenje jednosmernom strujom (DC).

Brzo punjenje jednosmernom strujom (DC).

Kada punite jednosmernom strujom (DC), punjač u vozilu se zaobilazi, tako da je punjenje mnogo brže. Većina stanica za brzo punjenje pruža punjenje iznad 22kW, a neke i do 150kW (sledeća generacija stanica za brzo punjenje će pružati do 350 kW). Sa ovom dodatnom snagom, stanice sa najbržim punjenjem vam pružaju da napunite 80% za manje od sat vremena. Naravno, to je promenjivo od stanice do stanice i zavisi od maksimalne brzine punjenja koje vozilo podržava. 

Šta još utiče na vreme punjenja?

Evo nekih drugih činioca koje treba uzeti u obzir prilikom utvrđivanja vremena punjenja za vaš auto.

Punjači u vozilu.

Punjači u vozilu pretvaraju naizmeničnu struju (AC) iz stanice za punjenje u jednosmernu struju (DC) koja se čuva u bateriji vozila. Hyundai punjači u vozilu podržavaju do 10.5 kW. 

Kapacitet baterije

Što je baterija većeg kapaciteta, to joj više vremena treba za punjenje. 

Status napunjenosti (SOC).

Baterije se pune mnogo brže kad je njihov status napunjenosti između 20 i 80%. Ako je status napunjenosti ispod ili iznad, punjenje baterije je sporije.

Spoljna temperatura.

Niske temperature usporavaju protok struje i punjenje električnih vozila po hladnom vremenu traje duže (osim, naravno, ako se punjenje ne odvija u zagrejanom prostoru).

Vreme punjenja kod kuće.

Saznajte koliko dugo treba da se napuni najnovija KONA Electric i IONIQ Electric ako punite kod kuće.

KONA Electric sa baterijom od 39.2 kWh.

KONA Electric sa baterijom od 39.2 kWh.

Sa kapacitetom baterije od 39.2 kWh i punjačem u vozilu od 7.2 kW (jednofaznim), treba oko 6h 10 minuta da se napuni KONA Electric od 0 do 100% sa zidnom kutijom od 7.4 kW (jednofaznom) i oko 19 sati na utičnici u domaćinstvu sa ICCB kablom (zavisno od stvarnog napajanja u domaćinstvu i ICCB podešavanja).

IONIQ Elelctric sa baterijom od 38.3 kWh.

IONIQ Elelctric sa baterijom od 38.3 kWh.

Najnoviji model IONIQ Electric sa kapacitetom baterije od 38.3 kWh i punjačem u autu od 7.2 kW (jednofaznim) puni od 0 do 100% za oko 6h 5 minuta sa zidnom kutijom snage 7.4 kW (jednofaznom) i treba oko 19h na utičnici u domaćinstvu sa ICCB kablom (zavisno od stvarnog napajanja u domaćinstvu i ICCB podešavanja). 

Vreme punjenja na javnim stanicama.

Saznajte koliko treba vremena da se napuni najnovija KONA Electric i najnoviji IONIQ Electric ako punite na javnoj stanici za punjenje. 

KONA Electric sa baterijom od 39.2 kWh.

KONA Electric sa baterijom od 39.2 kWh.

Sa baterijom kapaciteta od 39.2 kWh, modelu KONA Electric treba oko 54 minuta da se napuni od 0 do 80% na stanici za brzo punjenje sa snagom od 100 kW (DC). Opremljen sa  10.5 kW punjačem u autu (trofaznim) treba mu oko 4 h 50 minuta da napuni od 0 do 100% na AC javnoj stanici za punjenje sa minimalnom snagom od 11 kW.

IONIQ Electric sa baterijom od 38.3 kWh.

IONIQ Electric sa baterijom od 38.3 kWh.

Potrebno je oko 54 minuta da napunite IONIQ Electric od 0 do 80% na stanici za brzo punjenje snage od 100 kW (DC). Kad koristite javnu AC stanicu za punjenje sa minimalnom snagom od 11 kW, punjač u autu od 7,2 kW (jednofazni) dozvoljava da napunite od 0 do 100% za 6h 5 minuta.  

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.