Punjenje

Punjenje

Struja naspram goriva.

Poput mnogih vlasnika električnih automobila, vi ćete verovatno puniti kod kuće i plaćati struju vašem snabdevaču. Trošak svakog ponovnog punjenja će sigurno biti znatno manji, nego što bi bio za punjenje konvencionalnog auta benzinom. Hyundaijev Sistem naprednog upravljanja baterijom sa funkcijom Rezervacije vremena punjenja vam dozvoljava da sačuvate još više novca. Neki gradovi i prodavnice nude rezervisana parking mesta za električna vozila besplatno. 

 

Održavanje

Održavanje

Uštede u servisu.

Dok motori sa unutrašnjim sagorevanjem sadrže stotine delova koji se pokreću, elektromotoru treba oko pola tuceta, što značajno smanjuje mogućnost kvara. Takođe, nema potrebe ni za zamenom ulja. 
Zato su troškovi održavanja električnih automobila u proseku za jednu trećinu niži. Kao i sva Hyundai vozila naši hibridi, plug-in hibridi i električna vozila imaju 5-godišnju garanciju  i bez ograničenja pređenih kilometara. Na sve to, unutrašnjost litijum-jonske polimerne baterije ja zaštićena garancijom na 8 godina ili 160.000 km šta god prvo nastupi.  

 

Porezi

Porezi

Poreske olakšice.

Uz državne subvencije za električna vozila, mogli biste da uštedite svake godine i na porezu za automobile. Mnoge evropske zemlje nude potpune ili privremene poreske olakšice ili umanjenu poresku stopu za vlasnike električnih vozila. Uz oporezivanje CO2 kao instrument klimatske politike, porezi mogu rasti još više u budućnosti. Rast cena goriva neće uticati na vlasnike EV. 

 

Dugoročne uštede.

Dugoročne uštede.

Efekat više cene na početku će biti ublažen, umanjen nižim troškovima održavanja: ne zavise od rasta cena goriva, imaju manje potrošnih delova i trenutno su u boljem položaju u vezi sa porezima na vozilo. U većini zemalja cene polovnih električnih vozila su više od benzinskih i dizel automobila, a u zavisnosti od propisa i subvencija. Kada se uzme sve u obzir, ukupni troškovi vlasništva električnih vozila mogu biti niži nego za automobile sa motorima sa unutrušnjim sagorevanjem.  

Druga često postavljana pitanja?

Kako održavati električno vozilo?

Iako je većina nas navikla na rutinu održavanja konvencionalnih automobila, EV je na mnogo načina izuzetno lakši za održavanje u dobrom stanju. Sledeći delovi se prvenstveno servisiraju u električnim automobilima: 

- Kočione obloge
Zahvaljujući regenerativnom kočenju (rekuperaciji), kočnice električnih automobila zahtevaju upola manje održavanja od onih na konvencionalnom automobilu. 

- Tečnosti
Električna vozila imaju obično tri glavne tečnosti: rashladna tečnost, kočiona tečnost i tečnost za pranje stakla. Tečnost za pranje stakla je jedina tečnost koju vlasnik mora redovno da dopunjava. 

- Pneumatici
Kao i kod konvencionalnih vozila, istrošene gume se moraju zameniti. 

- Brisači
Električna vozila imaju standardne vetrobranske brisače i zbog toga oni moraju biti održavani kao i oni na konvencionalnom autu, obično dva puta godišnje. 

- Baterija
Baterija električnog vozila gubi efikasnost tokom vremena i možda će biti potrebno zameniti je. Ipak, ovo nije klasifikovano kao „redovno održavanje“, jer baterija ima radni vek od najmanje 10 godina. Sva Hyundai električna vozila imaju garanciju za litijum-jonsku polimernu bateriju na 8 godina ili 160.000 km šta god prvo nastupi.

Da li će vam trebati posebne gume?

Odgovor je i da i ne. Dokle god ispunjavaju specifikacije vozila (veličina, opterećenje, itd.), možete izabrati bilo koju gumu. Ipak, posebne gume električnih vozila su obično optimizovane na otpor kotrljanja. Manji otpor kotrljanja znači veću energetsku efikasnost što dalje znači veći pređeni put sa napunjenom baterijom.

Kako produžiti život baterije električnog vozila? 

Postoje neke stvari koje možete da uradite da biste pomogli da se produži radni vek baterije električnog vozila, kao na primer: 

Izbegavajte potpuno punjenje vašeg električnog auta. Preporuka je da zaustavite punjenje na 80%. Dok umanji udaljenost koju vozilo može da pređe, ali povećava životni vek vaše baterije. Dodatna prednost je ta što ostavlja prostor za reganerativno kočenje, koje se često isključuje ako je baterija potpuno napunjena da bi se izbeglo prepunjavanje baterija.

Izbegavajte da se baterija isprazni. Pokušajte da ne dozvolite da se baterija sasvim isprazni. Litijum-jonski paketi više vole delimičan ciklus od pražnjenja.

Po vrelom danu, pokušajte da se parkirate u senci. Tokom zime bolje da parkirate u garaži, nego na ulici.

Koliko često treba da se radi servis? 

To se razlikuje i zavisi od vaše kilometraže i modela vozila. Redovni servisi su na 1 god ili 15.000 km šta pre od ova dva nastupi (Molimo proverite vaš individualni plan održavanja).

Da li automobil treba da vozim u poseban servisni centar za električna vozila? 

Brinemo se da svaki Hyundai diler može da se pozabavi vašim problemima. Posebno obučeno osoblje može da izvrši servise EV, kao što je provera stanja vaše baterije. Veoma je važno obaviti sveobuhvatnu i specijalizovanu kontrolu. Ovo se posebno odnosi na visokonaponsku bateriju.  

Da li postoje posebne napomene za upravljanje kablom za punjenje električnog vozila? 

Kako biste izbegli moguća oštećenja ili kontaminaciju izolacije, preporučujemo redovnu profesionalnu proveru vašeg kabla za punjenje. Naš originalni setovi obezbeđuju efikasan i bezbedan prenos energije. Za brže punjenje, uzmite u obzir naš trofazni kabl za brzo punjenje.

Koliki je asortiman dodatne opreme za električna vozila? 

Asortiman dodatne opreme za električna vozila je sličan asortimanu za vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. To se odnosi pre svega na dodatnu opremu za zaštitu, udobnost, dodatno stilizovanje, kao i na točkove i gume. Isto je i sa transportnom dodatnom opremom. Postoji opcija da transportujete do 3 bicikla, ili 2 električna bicikla, na zadnjem nosaču za bicikle za KONU EV, pošto ima maksimalno nosivo opterećenje od 100 kg (dostupno za modele od 2020, molimo vas da ovo proverite sa Hyundai dilerom).

www.hyundai.rs koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, integracije s društvenim mrežama. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.